perjantai 4. lokakuuta 2013

Metsästys Suomessa

Tänä viikonloppuna 4.-6.10. pidetään Turun kirjamessut. Niillä julkistetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama Metsästys Suomessa - Aarteita keräilijöiden kokoelmista. Kirja on SKS:n julkaisu, mutta monella tapaa jatkoa Turun museokeskuksen kahdelle aiemmalle kirjalle, Drillinki ja pystykorva (2008) ja Miekka Suomessa (2010).

Drillingin kuvitus oli yksityiskokoelmista, Miekan taas suurimmilta osin julkisista (Kansallismuseo ja Turun museokeskus). Nyt on taas ammennettu yksityishenkilöiden eli asekeräilijäyhdistys Arma Aboan jäsenten kokoelmista, ts. esineistä, jotka muutoin pysyisivät suurelle yleisölle tuntemattomina. Suurin osa on ennen julkaisematonta materiaalia, mutta jonkin verran mukana on Drillingissä esiintyneitä aseita.

Aseet eivät kuitenkaan ole tällä kertaa pääosassa, vaan  mukana on kaikenlaista aseisiin ja metsästystapahtumaan liittyvää muuta esineistöä, samoin kuin mitä erilaisinta metsästysteemaista sisustusesineistöä arvoituksellista sarvijänistrofeeta myöten. Oman osionsa ovat saaneet metsästystä vakavasti tai humoristisesti kuvaavat vanhat postikortit. Kirjoittajina ovat kunnostautuneet erityisesti pitkän linjan metsästyshistorian harrastaja Pentti Kataja sekä Turun museokeskuksen tutkija FT Tarja-Tuulikki Laaksonen. Artikkeleiden aiheet vaihtelevat mm. ase-ja metsästyslakien historiasta Suomen "metsästyskuningas" J.J. Maexmontaniin, houkutuslintuihin ja metsästyslinnoihin.

Oma nimeni on päätynyt toimittajana kanteen yhdessä SKS:n Iiro Kuuranteen kanssa, suurin ansio kirjan toteuttamisesta kuuluu kuitenkin hänelle. Kirjan kuvitus on valtaosin TMK:n Martti Puhakan ottamaa, graafinen ulkoasu on SKS:n Timo Nummisen käsialaa. Julkaisu kuuluu SKS:n Kirjokansi-sarjaan.

Huom. Messujen kolmantena päivänä sunnuntaina 6.10. Metsästys ja Kalastus -lehden entinen päätoimittaja Mauri Soikkanen haastattelee Arma Aboa ry:n puheenjohtaja Ari Kesäläistä kirjan tiimoilta B-hallin Tieto-lavalla klo 14:50.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...