lauantai 10. tammikuuta 2015

Mies Borgioiden alkuteksteistä


TV-sarja Borgiat päättyi kolmannen ja viimeiseksi jääneen tuotantokautensa jälkeen (viimeinen jakso näkyy Yle Areenalla vielä huomisen ajan), eikä edes fanien sardiinikampanja saanut sitä jatkumaan. Eipä tuota sarjaa oikeastan kaipaamaan jäänyt: tapahtuma-aika oli yksi historian käännekohdista, ja silti siitä saatiin hämmästyttävän vähän irti. Seksi, murhat ja juonittelut alkoivat toistaa itseään, ja sitä samaahan on kaikissa sarjoissa. Eniten ehkä harmitti se, että sarjan Rooma ja muukin Italia näytti niin kuivan kulissimaiselta, Unkarissa kun kuvattu oli.

Sarjan alkutekstien aikana vilahteli keskiajan lopun ja uuden ajan alun taidetta tai pikemminkin sen yksityiskohtia. Yllä yksi esimerkki, kovasti kirkollisen ellei suorastaan paavillisen vaikutelman antava, mutta katsotaanpa tarkemmin.


Konteksti on toki uskonnollinen, kyseessä on Rogier van der Weydenin maalaaman alttaritaulun osa, mutta henkilö itse maallikko, monin arvonimin siunattu Philip I de Croÿ (1435–1511). Hän toimi korkeissa viroissa ja  taisteli Burgundin herttuan joukoissa, mm. Nancyssa, jossa joutui vangiksi. Maalaus on ajoitettu takana olevan vaakunan samoin kuin hiusten mallin mukaan vuosien 1454-61 välille.

3 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Hyvä bongaus kun olet vielä taustatiedotkin löytänyt. Itse tunnistin sieltä sen Lucas Cranachin maalaaman naisen.

Kari Hintsala kirjoitti...

Haa, pitäisiköhän tehdä oikein sarja näistä. :-)

Hurmioitunut kirjoitti...

Kannatetaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...