keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Lucretia ja Lucrezia


Tämän Borgioiden alkutekstien kuvan aihe on yksi helpoimpia tunnistaa. Se on yksi saksalaisen Lucas Cranach vanhemman (1472-1553) monista Lucretioista, joskin maalaus on käännetty peilikuvakseen.


Tarinan mukaan 500-luvulla eKr. elänyt roomalainen Lucretia vannotti miestään ja isäänsä kostamaan raiskauksensa ja surmasi sen jälkeen tikarilla itsensä. Tapahtuma oli osaltaan johtamassa etruskikuninkaiden syrjäyttämiseen ja Rooman muuttumiseen tasavallaksi vuonna 509 eKr. Liviuksen kertomuksessa Lucretia pukeutui rikoksen uhriksi jouduttuaan mustiin, mutta miksi hänet taiteessa kuvataan alastomana, en osaa sanoa. Tilaisuutta kuvata alastonta naista ei kuitenkaan renessanssitaiteessa lyöty laimin, ja Lucretian viimeisistä hetkistä on lukemattomia maalauksia.

Lucretia oli hyveellisyyden perikuva, mitä tuskin on sanottu kaimastaan Lucrezia Borgiasta, yhdestä sarjan päähenkilöstä. Myrkyttämiset ja insesti käytiin tässäkin tuotoksessa läpi, mutta todellisuus on voinut olla jotain aivan muuta.

3 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Helppo ja helppo, oletko opetellut koko taidehistoriallisen kuvaston ulkoa kun löydät näiden viitteet niin nopeasti?? :o

Kari Hintsala kirjoitti...

Tarkoitin tuota tikari-vasten-naisen-paljasta rintaa -aihetta, sehän viittaa aina Lucretiaan. Mutta miten juuri tuo Cranach, sen paljastan vasta viimeisessä osassa. :-)

Hurmioitunut kirjoitti...

Tjaa,no se on totta. Tämä oli kyllä hyvä postausaiheidea, pisteet siitä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...