Yhdysvaltain sisällissodan puhjettua keväällä 1861 presidentti Abraham Lincoln kutsui osavaltioiden nostoväestä (militia) vapaaehtoisia kukistamaan etelävaltioiden kapinaa. Optimistisesti palvelusajaksi määriteltiin vain 90 päivää - myöhemmin kesällä värvätyille se oli jo 3 vuotta.
Näistä 3 kk vapaaehtoisista on Ron Field kirjoittanut Ospreyn Men-at-Arms-sarjaan kirjasen Lincoln's 90-Day Volunteers 1861: From Fort Sumter to First Bull Run. Itse asiassa melkoisen kuivahko vormukuvaus, joita sodan osapuolten (ja varsinkin Konfederaation) vermeistä Osprey on suoltanut jo varsin paljon, eikä olisi ollutkaan bloggauksen arvoinen ilman paria mieleen jäänyttä detaljia.
Sivulla 33 on nimittäin valokuva sotilaasta (sotilaiden studiopotretteja on sisällissodan ajalta säilynyt valtavat määrät) tyttärensä kanssa. Tytön hiukset on leikattu lyhyiksi, ja kuvatekstin mukaan tämä voi tarkoittaa hänen olevan toipilas, koska "hiusten leikkaamisen uskottiin laskevan kuumetta". Mielenkiintoinen uskomus, josta en ollut kuullutkaan, olikohan tuollainen käsitys joskus vallalla Suomessakin?
Terveyteen liittyi myös sotilaspukujen yksityiskohta, takin alla käytetty leveä flanellinen kangasvyö, joka kiedottiin vatsan ympäri torjumaan ripulia, koleraa ja muitakin vatsaan liittyviä sairauksia. Tämäkin käsitys tuli minulle puskasta, vaikka alaviitteen mukaan tapa oli käytössä useammassakin armeijassa. Kirjoittajan mukaan vyöstä saattoi olla hyötyäkin, tiukasti kiedottuna se tuki alaselkää.
Ehkä voisi kirjata kolmannenkin tiedonsälän. Yhden ennallistuspiirustuksen taustana on Yhdysvaltain kongressin rakenteilla oleva kupoli, ja kas, sitä todella korotettiin noihin aikoihin.
2 kommenttia:
En muista oliko kyse juuri kuumeen alantamisesta, mutta tyttöjen tukkia samoihinaikoihin on taidettiin leikellä lyhyiksi tautien hoitomuotona täälläkin suunnalla.
Tarkkoja lähteitä en osaa sanoa, mutta muistelisin nähneeni viimeisen tsaarin perheen tyttäret lyhyttukkaisina joissain valokuvissa vastaavanlaisesta syystä; oliko kenties jokin televisiodokumentti tai kirja, siitä ei hajuakaan. Samoin on epämääräinen mielikuva että jossain taannoin lukemassani aikalaisromaanissa tai sen tapaisessa fiktiossa olisi mainittu sellaisesta hoidosta kun kouluikäinen tyttö oli sairastunut johonkin rokkotautiin.
Minullekin tuntui tutulta hoitomuodolta. Mahdollisesti Pieni talo preerialta -kirjoista, sillä verkkohaku heitti esiin viittauksen siihen suuntaan. Samassa todetaan, että esiintyy myös Anna Kareninassa, jota en ole lukenut.
Lähetä kommentti