maanantai 23. syyskuuta 2013

Churchill War Rooms (1)

Churchill War Rooms on osa Imperial War Museumia ja sijaitsee Whitehallin hallintokorttelin alla. Se valmistui juuri ennen toisen maailmansodan alkua, ja toimi Britannian sodanjohdon keskuksena niin kauan kuin sotaa kesti. Paikka oli todella top secret, ja ilmeisesti Saksan tiedustelu ei koskaan saanut sen olemassaoloa selville. Sisustus on sellainen kuin se oli vuonna 1945.

Sodanaikaisen hallituksen kokouksille oli oma huoneensa, tämä on yleisesikunnan käyttöön annettu tila. Monet tärkeät strategiset päätökset tehtiin täällä, epäilemättä sakeassa tupakansavussa.


Majoitustilat olivat askeettiset. Nämäkin ovat vielä päällystön huoneita. Rivimiesten ja -naisten tilat olivat kerrosta alempana, jonne näyttely ei edes ulottunut. Vuosien maanalainen elämä aiheutti viettäjilleen D-vitamiinin puutteen!


Pääministerin ei sentään tarvinnut nukkua kerrossängyssä.


Näkymä käytävälle.


Palonturjuntakalustoa, ämpäreissä hiekkaa. Mukana ollut VPK:n nuoriso-osastolainen huomautti letkun liittimen vanhanaikaisuudesta. Museonäyttelyihin on monia näkökulmia!


Näyttelyä on elävöitetty nukeilla. Tässä Atlantin yli menneen "kuuman linjan" operaatiohuone.


Churchill itse, kuuluisine sikareineen, puhelinneuvottelussa Rooseveltin kanssa.


Alati päivystänyt karttahuone puhelinrivistöineen lienee ollut paikan todellinen hermokeskus.


Ja karttoja oli, kaikilta rintamilta Baltiasta Borneolle.
Joukko-osastojen ja rintamien liikkeitä varten tarvittiin suuret määrät erivärisiä nastoja.


Strategiapeliharrastajan täpinät olivat tässä vaiheessa jo maksimissaan. Tämä oli paikka, jossa countereita siirreltiin kartalla - ja tuhansia ja taas tuhansia sotilaita myös todellisessa sodassa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...