keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Opiskelua keskiajan Pariisissa (4)Pariisin opiskelijakollegioissa elettiin määrättyjen sääntöjen mukaan. Linköpingin talon säännöt eivät ole säilyneet, mutta Uppsalan ja Skaran ovat.

Uppsalan säännöt mm. edellyttivät rukousten lukemista ennen ja jälkeen aterioiden. Ateriat syötiin yhdessä, yksin huoneessaan sai syödä vain sairaana, tai jos ei varattomuuttaan kyennyt osallistumaan yhteisaterioiden kustannuksiin, jälkimmäisessä tapauksessa asiaan oli oltava talon esimiehen lupa. Ketään ei saanut kutsua omaan huoneeseen syömään tai juomaan, ja vieraat oli sallittu vain esimiehen  luvalla. Asukkaiden oli puhuttava latinaa, kansankieltä sai puhua vain palvelijoille ja vierailijoille. Liian kovaakaan ei saanut puhua, eikä laulaa tai metelöidä mutenkaan, opiskelurauhan takaamiseksi. Shakki, nopat ja muutkin peli oli kielletty, samoin koirien tai metsästyshaukkojen pitäminen. Säännöt myös painottivat ystävällistä käytöstä opiskelijatovereita kohtaan ja kaikenlaisen rähinöinnin välttämistä.

Skaran statuutit 1400-luvun alusta painottivat nekin sopuisaa käytöstä, ja kielsivät opiskelijaa haukkumasta tai lyömästä tovereitaan ja palvelijoita, tai rikkomasta taloa millään tavoin. Sanktioina oli sakkoja kuten Uppsalan talossakin, mutta prostituoitujen tuomisesta taloon seurasi sakon lisäksi myös karkotus. Säännöt vahvistavat myös huoneiden lämmittämättömyyden: polttopuita ei saanut viedä omaan huoneeseen, vaan ne käytettiin ruoanlaittoon ja lämmitykseen yhteisessä huoneessa. Opiskelijan kuollessa toverit olivat velvollisia kantamaan hänet hautaan ja pitämään messuja edesmenneen muistoks.

Linköpingin kollegion säännöt olivat kaiketi samansuuntaiset. Olivatko Henrik Djäkn ja kumppanit velvollisia noudattamaan niitä, hehän eivät olleet Linköpingin hiippakunnan lähettämiä? Aivan epäilemättä Jacobus Petri Röd piti pojat kurissa ja nuhteessa, ja aivan yhtä hyvin voimme päätellä että suomalaisopiskelijatkin olivat taipuvaisia rikkomuksiin, jotka säännöissä nimenomaan kiellettiin.

Kuvassa vertailussa "hyvät ja huonot tavat". Linköpingin kollegion ruokasalin pöydässä ei naisia liene kuitenkaan näkynyt.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Taas tuntuvat tuollaiset ajat niin utopistisilta, vaikka tietynlainen kunnioitus kuulostaa hyvältä. Kuulostaa aika rajulta että huoneita ei saanut lämmittää joka on johtanut opiskelijoiden kuolemaan...!

Kari Hintsala kirjoitti...

Ei se varmaan terveydelle hyväksi ollut, mutta uskoisin että toistuvat rutto- ym. epidemiat veivät paljon enemmän niin opettajia kuin opiskelijoita. Mikään turha sääntö tuo hautajaisista huolehtiminen ei varmasti ollut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...