maanantai 9. syyskuuta 2013

Jewel Tower

Jewel Tower taitaa olla Lontoon ydinkeskustan huomaamattomimpia nähtävyyksiä, silti se on Westminster Hallin (joka muodostaa osan parlamenttitaloa) ohella ainoa säilynyt jäänne paikalla olleesta keskiaikaisesta kuninkaanlinnasta.


Vuosina 1365-66 valmistunut rakennus oli linnan kulmatorni. Muurin jäänteitä näkyy sekä keskellä että oikealla. Vasemmalla oleva syvempi osa on aikoinaan ollut vallihauta. Rakennuksessa on vain kolme kerrosta, alimmassa holvatussa tilassa on lipunmyynti ja museokauppa, kahdessa muussa rakennuksen eri vaiheista kertova pieni näyttely. Kerroksesta toiseen mennään kierreportaita.


Mutta hetkinen, hetkinen, eikös portaiden pitäisi kiertää ylhäältäpäin katsoen myötäpäivään, jotta ylös pyrkivä hyökkääjä ei olisi kilpensä suojassa? Näin ei siis suinkaan aina ollut.


Alunperin torni rakennettiin kuningas Edward III:n arvoesineiden säilytyspaikaksi, sitä havainnollisti kaiketi tämä aarrearkku.


Esillä oli myös löytöjä alueen arkeologisista kaivauksista.


Ns. Westminsterin miekasta oli kunnolla jäljellä vain väistimen koristelua.


1600-luvulta 1800-luvulle torni toimi parlamentin arkistona. Silloin oli näyttänyt tältä.


Laatikosta sai vetää esiin kopioita tornissa säilytetyistä historiallisesti käänteentekevistä dokumenteista, tässä Kaarle I:n kuolemantuomio vuodelta 1649.


Viimeksi torni oli toiminut Britannian mitoista ja painoista vastaavan viraston toimipaikkana, myös se ajanjakso oli esillä.


Pienoismallit esitivät Westminsterin aluetta n.v. 1400...


...ja nyt. Jälkimmäisen kaksi tummempaa rakennusta ovat Jewel Tower ja Westminster Hall.


Paikka on meidän museovirastoamme vastaavan English Heritagen hallussa, kuten moni muukin nähtävyys aina Stonehengeä myöten.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...