maanantai 30. syyskuuta 2013

Kuninkaalliset tallit

Buckinghamin palatsi on yleisölle auki vain elo-syyskuussa hovin ollessa Skotlannissa. Heinäkuussa sinne ei ollut asiaa, mutta kiinni sattui olemaan myös kuningattaren taidekokoelmia esittelevä Queen's Gallery sinä päivänä kun sen kohdalle satuimme. Ei auttanut kuin jatkaa matkaa, ja heti seuraavana vurossa olikin palatsin olennaisena osana toimiva The Roayl Mews eli kuninkaalliset tallit. Tässä kuvassa ne ovat alaoikealla oleva palatsin puutarhaan rajautuva kortteli.


Tallit niihin kuuluvine henkilökunnan asuntoineen ovat 1800-luvun alusta, ylläolevassa kuvassa kadunsuuntainen ratsastuskoulun maneesi...


...kuitenkin 1700-luvun puolelta. Yleisölle avoimissa tiloissa pääsee näkemään hevosia...


...ja varsinkin vaunuja, umpi- ja avonaisia, joita on vaikka millä mitalla. Tässä näytiksi vain yksi.


Limusiineja löytyy viisi, joista kolme Rolls-Royceja ja kaksi Bentleytä, täässä yksi edellämainituista.


Varsinainen vetonaula on kuitenkin tämä hökötys, vuonna 1762 valmistunut, kokonaan kullattu, 4 tonnia painava ja 8 vetohevosta vaativa Gold State Coach, jolla ajellaan vain kruunajaisissa ja isommissa bileissä, viimeksi vuoden 2012 timanttiriemujuhlassa.Ovien maalauskoristelu on Giovanni Battista Ciprianin (1727-85) kädenjälkeä.Kullanhohtoisten satuvaunujen jatkona oli kokoelma vaatimattomampiakin menopelejä, jotka kurkistelivat karsinoistaan.


Varsin sympaattinen oli tämä pyörin varustettu kantotuoli, millaista sen "kuljettajana" toimiminen sitten lieneekään joskus ollut.


Jotenkin lohduttavaa ettei joulureen koristeita oltu poistettu. Pakkaahan ne roikkumaan pitkään itse kullakin.


Talli työllistää kymmenittäin ihmisiä, tässä heistä yksi työnsä ääressä.


Koska kuningattaren vuosittaisen seremonialiikehdinnän lisäksi myös mm. Britanniaan akkreditoidut suurlähettiläät viedään valtionpäämiehen luo vaunukyydillä, kertyy tallin hevosille keikkoja keskimäärin vuoden joka viikolle.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...