maanantai 19. tammikuuta 2015

Kerettiläinen joka pelasti Firenzen

Seuraava maalaus innoitti Borgioiden tekijöitä niin että siitä käytettiin pariakin yksityiskohtaa, kumpaakin peilikuvakseen käännettynä, tässä "korkeusjärjestyksessä":Ja tässä itse teos, Giuseppe Sabatellin (1813-43) Farinata degli Uberti alla Battaglia del Serchio vuodelta 1842:


Aikalaistaidetta tämä ei ollut enää ollenkaan, mutta myös itse maalauksen kuvaama tapahtuma meni melko kauas Borgioiden valtakaudesta, nimittäin 1200-luvun Italian puoluetaisteluihin, joissa vastakkain olivat paavia tukevat guelfit ja keisaria tukevat ghibelliinnit.

Ghibelliinijohtaja Farinata degli Uberti (k. 1264) oli vaikutusvaltaista firenzeläissukua, ja joutui maanpakoon kotikaupunkinsa jouduttua guelfien käsiin. Keisarilliset löivät paavilliset kuitenkin Montapertin taistelussa 1260 ja olisivat kostonhimossaan lananneet koko Firenzen maan tasalle ellei Farinata olisi asettunut heitä vastustamaan.

Edes kuolema ei tuonut loppua puolueriidoille. Guelfien masinoimana inkvisitio kaivoi Farinin ja hänen puolisonsa ruumiit ylös 1283 ja tuomitsi nämä kerettiläisiksi. Rikokseksi katsottiin epikurolaisuus eli sielun kuolemattomuuden kieltäminen ja rangaistukseksi kuolemanjälkeinen  teloittaminen. Dantekin sijoitti Farinarin helvettiin Jumalaisessa näytelmässään.

Historiamaalariksi Sabatelli ei ollut kovinkaan perioditarkka, varusteet ovat huomattavasti 1200-lukua myöhemmältä ajalta. Niccolo Puccinin kerrotaan tilanneen tämän maalauksen, jonka nykyinen sijaintipaikka on Galleria d’arte moderna, Palazzo Pitti, Firenze.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...