tiistai 20. tammikuuta 2015

Kirkkoon kelpaamaton Neitsyt Maria

Jälleen vain pala maalausta Borgioiden alkuteksteistä......mutta asialla taiteilijasarjan suurin mestari Caravaggio (1571-1610), ja teoksena Neitsyen kuolema, joka valmistui 1606.


Caravaggion elämä oli yhtä värikästä ja dramaattista kuin hänen taiteensa (tai toisinpäin). Maalauksen valmistumisen aikoihin taiteilija surmasi miehen kaksintaistelussa ja joutui pakenemaan Roomasta, mm. Maltalle, jossa ura johanniittojen ritarikunnan maalarina jäi tosin vain yhden taulun mittaiseksi.

Caravaggion teokset koettiin omana aikanaan usein skandaalimaisiksi, niin tämäkin. Se tilattiin Rooman Santa Maria della Scalan kirkkoon, mutta lopputulos oli johtokunnalle liikaa. Karu ja rujo realismi poikkesi täysin aiheen totunnaisesta ikonografiasta, väitettiinpä vielä Neitsyen mallina olleen Tiberiin hukkunut prostituoitu. Kaupaksi maalaus silti meni ja sen provenienssi on ollut värikkyydessään Caravaggion arvon mukainen. Mantovan herttualta maalauksen osti Englannin kuningas Kaarle I. Kuningas, kuten tunnettua, menetti päänsä vallankumouksessa ja hänen keräämänsä kokoelma meni myyntiin yhdessä historian suurimmista taide- ja antiikkihuutokaupoissa vuonna 1649. Seuraava kruunupäinen omistaja oli Ranskan Ludvig XIV, mutta seuraavan vuosisadan lopulla koitti taas vallankumous, päät kierivät ja maalaus päätyi Ranskan valtiolle ja Louvreen jossa se edelleen on.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...