lauantai 24. tammikuuta 2015

Pää höllässä

Borgioiden alkutekstien taidetta esittevän sarjan päätösosassa virtaa jälleen veri.


Päähän siinä on kierinyt alas rappusia, ja teoksen nimi on koko pituudessaan Mestaus ilman oikeudenkäyntiä Granadan maurilaiskuninkaiden aikaan.


Taiteilija on ranskalainen Henri Regnault (1843-71), ja teoksensa hän maalasi Marokossa 1870. Historiallisesti maalaus on tietysti paljon morkattua orientalismia, valitettavasti viime aikoina on käynyt ilmi ettei päiden irtileikkaaminen olekaan vain romanttista nostalgiaa menneiltä vuosisadoilta. Regnault sai itsekin väkivaltaisen lopun, hän kaatui Ranskan-Preussin sodassa 1871, mutta taiteilijapiireissä kun oltiin, sävelsi muusikkoystävä hänen muistokseen marssin nimeltä Marche héroïque.

Jos joku on tullut siihen uskoon että olen suorastaan ilmiömäinen taiteentuntija, niin todettakoon että kun internetissä kerran on kaikki maailman tieto, on siellä myös elokuvien ja TV-sarjojen alkuteksteille omistettu sivusto Art of the Title. Borgioita käsittelevässä osuudessa listataan kaikki teokset ja haastatellaan alkutekstien suunnittelijaa Garry Walleria.

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

No heeeii,eihän sinun olis pitäny mennä tuommosta paljastamaan. ;P Mutta kiitos linkistä, tuollahan on vaikka mitä mielenkiintoista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...