tiistai 13. tammikuuta 2015

Venus, Cupido ja jalka


Yllytettynä lisää Borgioiden alkutekstien taidetta. Ylläoleva suukottelukuva on jo renessanssiajan Italiasta, tosin vuosikymmeniä Aleksanteri VI:n, Cesaren ja Lucrezian aikojen jälkeen. Taiteilija on firenzeläinen Agnolo Bronzino (1503-72)  ja kokonaisena maalaus näyttää tältä:


Teos tunnetaan monilla nimillä, joista tosin useimmat viittaavat kuvan keskushahmoon jumalatar Venukseen. Bronzino maalasi taulun vuoden 1546 tienoilla, varmaa ei ole kenen tilauksesta, mutta joka tapauksessa se annettiin lahjaksi Ranskan kuninkaalle Frans I:lle. Provenienssin seuraava käänne koettiin kun Napoleon antoi sen Wieniin, peräti tapojensa vastaisesti, hänhän enemmänkin kokosi taidetta Pariisiin kaikkialta muualta. Lontooseen maalaus päätyi 1860 ja kuuluu nykään National Galleryn kokoelmiin.

Maalauksen manieristinen symboliikka on antanut aihetta runsaisiin taidehistoriallisiin pähkäilyihin (sellainen luettavissa mm. täällä). Onko esimerkiksi hiuksiaan raastava hahmo vasemmassa reunassa mustasukkaisuuden vertauskuva - vai kuvaako se kupan oireita? Joka tapauksessa Bronzinon teos ei suinkaan ensimmäistä kertaa esiintynyt TV-sarjassa Borgioiden myötä. Kupidon/Amorin jalkaterä taulun vasemmassa alakulmassa antoi nimittäin hahmon Monty Python Shown kaiken alleen tallovalle jalalle:.

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

Nämä on mahtavia! Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...