Roman Empire: Power and People on British Museumin julkaisu liittyen samannimiseen kiertonäyttelyyn viidessä Britannian museossa vuosina 2013-15. Oheislukemistoksi tarkoitettu kirjanen on lyhyt johdatus Rooman imperiumiin ja sen ihmisten elämään. Varsinkin painottuu se miten modernin monikulttuurinen roomalainen Britannia oli: maahanmuuttajia oli Pohjois-Afrikasta ja Syyriasta saakka.
Ei siis sinänsä paljonkaan uutta, mutta mukana hienoja esineitä museon kokoelmista. Pähkäiltyäni aikani British Museumin kuvankäyttöehtoja tulin siihen tulokseen etten voi laittaa niitä blogiin suoraan, joten saatte ne tekstilinkkeinä.
Egyptin kuiva maaperä on säilyttänyt hyvin orgaanista aineistoa kuten lasten kirjavan villasukan, jollainen voisi löytyä kenen tahansa vaatekaapin pohjalta. Pronssilevylle kaiverretut legioonalaisten todistukset palvelusta vapauttamisesta ovat seikkaperäisiä lähteitä yksittäisten sotilaiden elämästä. Thamesista Lontoon kohdalta löydetyillä hienosti koristelluilla pihdeillä saattoi olla varsin tuskallinen funktio: Kybelen papit eli korybantit ehkä kastroivat niillä itsensä. Faijumin muumiomuotokuvat olivat jo monista yhteyksistä ennestään tuttuja, mutta se ei, että Serapiksen papin tunnistaa kultaisesta tähdestä otsalla.
Viimeisessä luvussa pohditaan Rooman jälkivaikutusta, ja pääosaan nousee jälleen kerran brittien rooli toisaalta Rooman imperiumin kaukaisena kolkkana ja toisaalta omana, jopa Roomankin mahdin ylittäneenä imperiuminaan. Populaarikulttuuria sivutaan Shakespearen näytelmistä HBO:n Rooma-sarjaan, mutta ainoa oivaltavampi huomio oli se, miksi Hollywoodiin 1950-luvun Rooma-spektaakkelit olivat niin kristillisiä - ne perustuivat pääosin viktoriaanisen ajan kirjallisuuteen.
3 kommenttia:
BMn kuvapolitiikka on tosiaan niin nihkeä, että niitä on blogeissa parempi olla käyttämättä. Toisaalta sitä voi kiertää sillä, että tekee kirjoista ja kuvista "kollaaseja" (kuten minä lähes jokaisessa postauksessani). Ne ovat sitten omia "taideteoksia" & niitä voi julkaista :).
Haluaisin lukea hyvän kirjan Rooman keisarikunnan oloista, erityisesti sosiaaliselta kantilta. Mitä suosittelisit?
Enpä oikein osaa suositella mitään mitään mitä itse olisin lukenut. Kiinostukseni kohteena on lähinnä taide, militaria, materiaalinen kulttuuri jne. Tämä kirja kyllä käsitteli sosiaalisia suhteita, mutta vain Britannian kannalta.
Lähetä kommentti