tiistai 12. maaliskuuta 2013

Toulon


Uusi aamu, matkan viimeinen, sarasti. Taivaanrannassa oli legendaarinen Ranskan Riviera.  Se alkaa lännestä lukien Toulonista, ja sinne mekin rantauduimme. Yöllä oli ohitettu Ranskaan kuuluvan Korsikan rannikko, asiasta muistutti aamulla sinne ja Sardinian liikennöivä autolautta.


Toulon on ollut jo vuosisatoja Ranskan Välimeren laivaston sotasatama. Harmaita purtiloita on siellä vieläkin.Jonkilaisia linnoitteita näkyi vuortenkin laella.


Mistä juontuikin mieleen, että Napoleon niitti ensimmäiset laakerinsa juuri täällä, suuren vallankumouksen sekavien sisäisten taistelujen aikana. Syksyllä 1793 kuningasmieliset kapinalliset saivat Toulonin haltuunsa ja kutsuivat avukseen englantilais-espanjalaisen laivaston. Vastahyökkäykseen käyneiden vallankumousarmeijan joukkojen mukana tuli nuori tykistön kapteeni Bonaparte, jonka taitavalla patteristojen sijoittelulla oli keskeinen osa siinä, että Toulonin piiritys päättyi vallankumouksellisten voittoon - ja hävinneiden verilöylyyn, elettiinhän terrorin vuosia.

Kuva: Wikimedia commons
Edouard Detaillen maalaus Napoleon Bonapartesta Toulonissa. Pankaa merkille taaempana olevan sapöörin eli piirityspioneerin haarniskointi.  Se suojasi jonkin verran ampumahautoja kaivettaessa.

Laiturilla odotti risteilyaamujen vakituinen näky, matkustajia varten varatut retkibussit.


Itse Toulon ajettiin vain läpi. Euroopasta ovat telakat hävinneet, niin myös Toulonissa, jossa jäljellä on vain pääportti.


Vielä hurautettiin ohi vanhan vankilan, jossa tiemmä Pirunsaarelle tuomitut odottivat kuljetustaan pahamaineiseen vankisiirtokuntaan.


Matka jatkui itään kohti varsinaisia retkikohteita, St. Tropezia ja Port Grimaudia.

.

2 kommenttia:

Mari Jalava kirjoitti...

Jotenkin nämä Välimeren risteilyt ym. eivät ole koskaan houkutelleet. Sinun kertomuksia lukiessa tulee ihan innostus... Niissähän voikin olla paljonkin näkemistä, ainakin jos on vähänkin etukäteen tietoinen, minne on menossa. Kiitos siis jo tässä vaiheessa "risteilystä", mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Kari Hintsala kirjoitti...

Itse "preppaan" lukemalla kohteista etukäteen sen verran kuin kohtuudella ehtii. Ja kuten varmaan on käynyt ilmi, silloin kun kuljetaan sotahistoriasta ja strategiapeleistä tutulla maaperällä, pääsee fiilistely valloilleen... Jokainenhan katselee maailmaa omasta vinkkelistään. :-)

Kristina Cruisesin oppaat ovat ammattitaitoisia, ja jos jokin vuosilukumoka joskus tuleekin, on se pientä, kun ajattelee millainen määrä kohteita heillä täytyy olla päässään eri puolilta Eurooppaa ja Karibiaa! Joskus sattuu myös hauskoja paikallisoppaita kuten se Sardinian heppu omintakeisine teorioineen. Usein he kyllä tyytyvät vain olemaan mukana kuten laki vaatii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...