tiistai 19. maaliskuuta 2013

Vanhan Luoteisterritorion sodat (3) toinenkin kirja

USA:n vanhalla luoteisrajalla vuosina 1790-95 käytyjä intiaanisotia käsiteltiin jo täällä. Ospreyn Campaign-sarjassa on nyt ilmestynyt kirja amerikkalaisten kolme vuotta Wabashin tappion jälkeen saamasta revanssista "kaatuneiden puiden taistelussa" vuonna 1794.

Itse taistelua kiintoisammaksi nousee pari tarinan sivuhenkilöä.Yksi näistä oli amerikkalaisjoukkoja johtaneen "Mad" Anthony Waynen alaisuudessa palvellut James Wilkinson, joka paatuneena juonittelijana ja Espanjan salaisena agenttina kampitti esimiehensä operaatioita kykynsä mukaan ja oli mukana erinäisissä hankkeissa muodostaa Appalakkien länsipuolisista alueista oma valtionsa. Hyvä esimerkki siitä, miten kaoottista Yhdysvaltain alkuvuosien polittiinen elämä oli. Tähän ajanjaksoonhan osui myös ns. viskikapina.

Toinen merkillinen persoona oli Ranskan girondistihallituksen lähettiläänä toiminut Edmond-Charles Genêt, jolla näyttää olleen tarkoitus ajaa maailmanvallankumouksen asiaa valtaamalla Espanjan Florida ja Louisiana Yhdysvalloista käsin, ja muuttaa siinä sivussa isäntämaansakin hallinto "demokraattisemmaksi". Girondistien kukistuttua ja jouduttua giljotiiniin Genêt sai käskyn palata Ranskaan ja ilmeisimmin saman kohtalon uhriksi, mutta presidenti Washington, niin kyrsiintynyt kuin miehen puuhiin olikin, antoi tälle poliittisen turvapaikan.

Kirjan alaotsikko kertoo kyseessä olevan "Yhdysvaltain armeijan ensimmäisen voiton" - mutta entäs vapaussota? Sen voitti ns. Continental Army. Yhdysvaltain armeija perustettiin vasta 1784, vuosi  vapaussodan päättymisen jälkeen.

Kun tämä oli jo kolmas postaus vanhasta Luoteisterritoriosta, niin oliko samaan aikaan olemassa myös Lounaisterritorio? Olihan se, alue oli vain huomattavasti pienempi, ja siitä muodostettiin vain yksi osavaltio - Tennessee.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...