maanantai 12. tammikuuta 2015

Pyhiinvaellusmerkki Maastrichista

Museokeskus Vapriikissa aukeaa 30.1. näyttely Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla, ja yksi todiste noista matkoista on oheinen Turun museokeskuksen arkeologisista kokoelmista Tampereelle lainaksi lähtenyt esine. Se löydettiin vuonna 1998 Åbo Akademin uudisrakennuksen tontin kaivauksilta Hämeenkadun varrelta, 1300-luvun jälkipuoliskolle ja 1400-luvun alkuun ajoitetusta maakerroksesta.

Hahmo on piispa Servatius, jonka haudalle Maastrichtiin joku turkulainen teki pyhiinvaelluksen, hankki siitä todisteeksi tämän tinan ja lyijyn seosta olevan merkin ja ompeli sen vaatteisiinsa. Servatius eli 300-luvulla ja hänen kerrotaan kunnostautuneen kamppailussa aikansa areiolaista harhaoppia vastaan. Sitä kuvannee lohikäärme, jonka kurkkuun Servatius tunkee piispansauvaansa - tosin myöhemmin, kuva-aiheen innoittamana ehkä, kerrottiin hänen surmanneen Elsassissa oikeankin lohikäärmeen. Kädessä oleva avain taas viittasi näkyyn jonka piispa oli saanut käydessään Roomassa: Pyhä Pietari oli antanut Servitiukselle yhden taivasten valtakunnan avaimista, ja siten oikeuden "sitoa ja päästää".

1400-luvun alussa Maastrichtin tuomiokirkossa säilytetty Servatiuksen kallo sai muotoisensa relikvaarion, ja pyhiinvaellusmerkkikin muutettiin muistuttamaan piispan rintakuvaa.

Pyhiinvaellukselle saatettiin lähteä oman hartaan uskon osoituksena, mutta myös hyvityksenä tehdyistä synneistä. Kummasta syystä mahtoi 1300-luvun lopun turkulainen taivaltaa Servitiuksen haudalle?


Brian Spencer: Pilgrim Souvenirs and Secular Badges (Museum of Londonin julkaisu, lisää aiheesta museon sivuilla)

Kuva: TMK/Maarit Hirvilammi

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Tämä näyttely pitää laittaa käyntilistalle. Turkukin on tosin kevään aikana käyntilistalla.

Kari Hintsala kirjoitti...

Tervetuloa! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...