torstai 29. lokakuuta 2015

Antiikki & Design 143 (8/2015)

Esineistä Kerttu Nurmisen lasityöt olivat toki hauskoja, mutta vielä enemmän pidin kiinalaisesineistön kuvakatsauksesta. On tapana sanoa että nykyään kaikki tehdään Kiinassa, mutta kyllä siellä jo 1700-luvulla tehtiin aika paljon, nimittäin posliiniesineitä joita laivattiin Euroopaan miljoonittain. Lehden jutussa oli muitakin materiaaleja, ja erityisesti pisti silmään Tukholmassa myydyt kuusi kuppia, jotka oli tehty vuoraamalla hopealla kookospähkinän kuorten sisäpinta - aivan kuin kuriositeettikabinettien monet esineet jotka yhdistivät artificialian ja naturalian!

Museovierailu oli tehty Suomenlinnan Ehrensvärd-museoon, jonka sisustusta on täydennetty mielenkiintoisella yhteistyökuviolla museoiden, antiikkikauppiaiden ja keräilöiden kesken. Museoon ovat nyt esineitään deponoineet Heinolan kaupunginmuseo, Kansallismuseo, pari antiikkiliikettä ja jopa yksityishenkilöt. Olisiko tuosta kuviosta avuksi Museoviraston pakon edessä hylkäämille kohteille?

Hauskin oli juttu tytöstä, jonka kuva on meille kaikille varmasti tuttu Sun-Maid-rusinapaketin kannesta. Hän oli 1892-1983 elänyt Lorraine Collett, ja ensimmäinen piirros hänestä tehtiin 100 vuotta sitten 1915. Rusinapaketin kanteen se päätyi 1916 ja on muutamaan kertaan modifioituna säilynyt siinä tähän päivään asti.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...