tiistai 20. lokakuuta 2015

Mont-Saint-Michel (1)

Moni varmaan arvaa Ranskan suosituimmaksi matkailukohteeksi Eiffelin tornin, mutta toiseksi eniten kävijöitä ei yllättävää kyllä vedä Versailles vaan Mont-Sant-Michelin luostarisaari Bretagnen ja Normandian rajalla. Mantereelta sinne mennään pengertietä pitkin joko sukkulabussilla (ei aivan perille asti), hitaammin hevosvaunuilla, tai sitten vain omin jaloin talsimalla. Yksityisautoilla sinne lienee asiaa enää vain saaren asukkailla.


Matkailumainoksissa saari kuvataan melkein aina nousuveden ympäröimänä, mutta meidän käydessämme oli laskuvesi. Mielenkiintoista kyllä, kuivillaan saari kuvataan myös vanhimmassa säilyneessä sitä esittävässä kuvassa, Berryn herttuan rukouskirjan miniatyyrissä.


Heti portilla oli toinen kahdesta tykistä, jonka englantilaiset olivat hylänneet piiritettyään saarta turhaan vuonna 1434 Thomas de Scalesin johdolla. Ehkä toinen oli konservoitavana.


Vuorenjuurella oleva kaupunki sai muurit suojakseen vasta 1200-luvulla. Portteja oli useampi peräkkäin. La Mère Poulard on puolestaan munakkaistaan kuuluisa ravintola.


Palveluita pikkuruisen kylän (tai kaupungin?) pääkadulla riittää, ja mikä ettei, onhan luostarin pyhiinvaelluskirkko alun alkaenkin rakennettu matkailukohteeksi. Majoitusta ja murkinaa on täällä ollut matkustavaisille tarjolla jo tuhannen vuotta.


Pääkatua kiivetään niin ylös kuin päästään, se vie kirkon itäpuolelle, jossa on massiivinen kaksitorninen portti Châtelet. Oikealla kapea Tour des Corbins, joka toimii porrastornina kirkon pohjoispuolella olevien luostarin tilojen, La Merveille, välillä. Tästä kulmasta mieleen tuli Ruusun nimen filmatisoinnin luostari.


Portilta johtaa suuri portaikko kirkon eteläsivuitse, tässä näkymä takaisin alas itäänpäin. Oikealla ovat apotille aikoinaan rakennetut tilat, ne ovat nykyisin saarella asuvan munkkiyhteidön käytössä eivätkä avoinna yhteisölle.


Sadeveden säilömiseen tarkoitettu vesisäiliö...


ja sen hana. :-)


Saut-Gaultierin terassilta oli näkymä pengertielle. Sen lähistöllä oli melkoinen möyrintä käynnissä. Tarkoitus on estää lahden liettyminen ja pitää Mont-Saint-Michel edelleen saarena. Pengertie on tarkoitus korvata paalujen varassa kulkevalla tiellä jonka alta vesi pääsee vapaasti virtaamaan.


Länsiteressailta avautui myös näkymä pohjoiseen. Vuorovesi-ilmiö on täällä ennätysmäinen, laskuveden aikana meri karkaa kilometrien päähän. Vasemmalla pala Bretagnen rannikkoa, kaukana oikealla Normandian rannikkoa ja hieman lähempänä pieni Tombelainen saari.


Terassilta näkee myös La Merveillen länsipään. Aikoinaan rakennusta piti jatkaa tännepäin, siksi mm. ylimpänä näkyvät aukot joista piti tulla yhteys luostaripihalta kapitulisaliin.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...