torstai 15. lokakuuta 2015

Seireeni Itämeren takaa


Jos osmansolmupöytien keskiaikaisuus jäi epäilyjen varaan, ja Sigismund oli kopio myöhemmiltä ajoilta, ollaan tänään aidon äärellä. Nahkainen kirjoitusvälinekotelo löytyi 1300-luvun lopun ja 1400 -luvun alun maakerrostumista Åbo Akademin tontin kaivauksissa 1998.

Koristeaiheina kotelossa ovat kaksipyrstöinen merenneito, jota heraldiikassa on tapana kutsua seireeniksi, sekä kotka joka kovin tuo mieleen Puolan vaakunan ns. Piastien kotkan. Merenneito esiintyy mm. Varsovan kaupungin vaakunassa, ja seireenin ja kotkan yhdistelmää tavataan usein yhdessä arkeologisessa aineistossa nykyisen Puolan alueellta. Mitä ilmeisimmin kotelo onkin tullut keskijan Turkuun Itämeren takaa.

Näin kuvallisia esityksiä Turun keskiaikaisesta aineistosta harvemmin löytyy, ja esine onkin ollut usein esillä, viimeksi Aboa Vetus & Ars Novan näyttelyssä Kirjain kerrallaan - lukemisen ja kirjoittamisen jäljet keskiajalla, ja vastaavaan näyttelyyn toisaalla Suomessa se matkaa myös ensi vuonna.

Kuva: TMK / Martti Puhakka

1 kommentti:

Anna Amnell kirjoitti...

Näin Troels-Lundin Pohjoismaiden 1500-luvun historiassa ensi kerran tuollaisen herttaiselta pikku merenneidolta vaikuttavan kuvan (piirroksen).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...