tiistai 30. huhtikuuta 2013

Ysäriarkkitehtuuria

Kun viime joulukuussa esittelin alkuunsa tyssänneen Taschen's World Architecture -sarjan alkupään teoksen Egyptistä, niin tänään on vuorossa sarjan viimeiseksi ajateltu osa New Forms - Architecture in the 1990's.

Nykyarkkitehtuuri on ala, josta en ymmärrä yhtikäs mitään, joten keskityin katselemaan kuvia, jotka esittelivät aikalaisrakennelmia Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Japanissa, ja varsinkin viime mainittuun paikkaan näyttää kohonneen tuolloin mitä merkillisempiä pytinkejä.

Ainoa kirjassa mainittu rakennelma, johon olen jotenkin tutustunut, on Louvren pyramidi (sekin valmistui oikeastaan jo 1989). Kirjoittaja on havainnut tuolloisen museonrakennusbuumin (Guggenheim!), joskin toteaa miten Japaniin tehdään prameita museoita vaikkei niillä ole edes mitenkään mainittavia kokoelmia.

15 vuotta sitten CAD näyttää olleen moneen kertaan mainitsemisen arvoinen innovaatio. Ehkäpä se on sitä edelleen, ja on vain omaa rajoittuneisuuttani että mieleen tulee vain insinööritieteet.

Kovin paljon ei mieleeen jäänyt, nimistä vain Sir Norman Foster ja Steven Holl, joista jälkimmäisen jopa muistin Kiasman piirtäjäksi. Suomea ei edes mainita, mutta yllättäen kirjan viimeiset rivit vie Alvar Aallon sitaatti arkkitehtuurin merkityksestä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...