lauantai 13. huhtikuuta 2013

Tampereen kokoelmakeskus

Työmatka vei taas kauas Itä-Suomeen, Tampereelle, jossa tutustuttiin uuteen kokoelmakeskukseen. Sen suojiin ollaan keskittämässä useamman museon, suurimpana niistä Vapriikin, esinekokoelmat sekä niiden luettelointi ja konservointi. Tila on remontoitu tehdaskiinteistö. Hulppean väljää (museolaisen näkökulmasta) oli jo ulko-ovelta katsoen.


Koska muutto on vasta käynnissä, oli taidekokoelmille varattu tila vielä näinkin tyhjillään. Taustalla verkkoseinä, joita tilaan tulee useita. Näitä käytetään maalausten säilyttämiseen ja ovat tuttuja Turustakin.


Tulevaa tekstiilivarastoa (tai siis meillä museoissahan ei käytetä sanaa varasto vaan säilytystila).


Paljon oli esineitä kuitenkin jo siirretty, täällä tulikin jo kotoisampi olo trukkilavahyllyjen välissä. Esineet on pakattu siirron vuoksi, mutta myös tuhohyönteistilanteen tarkkailun vuoksi.


Pienesinehyllyjen välissä avautui vaikuttavan pitkiä linjoja. Tilaa on, mutta suuret ovat kokoelmatkin.


Kokoelmat karttuvat silti. Esineiden vastaanotolle oli järjestetty oma tilansa. Ovet takana vievät lastauslaiturille, oikealla pakastin, jonka kautta esineet jatkavat luettelointiin ja (mahdollisesti) konservoitaviksi.


Ajanmukaista ja (toistaiseksi) väljää oli myös konservointitiloissa.
Ihmeissäänhän tätä kaikkea vanhaan harjatehtaaseen sullottu turkulainen museoammattilainen katseli. Eivät toki meidänkään tilamme huonoimmasta päästä ole, mutta tässä nähty väljyys oli ennenkokematonta. Noh, kunhan tamperelaiset saavat kaikki kamansa muutettua ja asettuvat aloilleen, niin katsotaan muutaman vuoden päästä... Sitä odotellessa voisi joskus esitellä näitä meidänkin nurkkia jos niihin kiinnostusta on?

6 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Kiinnitin huomiota tuohon Itä-Suomeen! En ole tiennytkään olevani alun perin itäsuomalainen,vaan olen luullut olevani kotoisin vanhasta Hämeestä:)

Kari Hintsala kirjoitti...

Minä kun olen luullut että Turusta katsoen Itä-Suomi alkaa viimeistään Humppilasta. :-)

hietzu kirjoitti...

Kiinnostusta tällaisiin postauksiin on, kiitos kysymästä. Hulppealta tosiaan näyttää (tyhjillään) Tampereen säilytystilat. Mutta hienoa nähdä että tällaisiakin kokoelmien säilytystiloja on olemassa ;)

Anonyymi kirjoitti...

Muistan, kun olin ensimmäistä kertaa Porvoossa jossain juhlissa tulevien sukulaisteni luona. Länsisuomalaisena puheenparteni ja ennen kaikkea puhenopeuteni herätti sitten parissa vieraassa ihmetystä, ja he ryhtyivätkin sitten utelemaan, mistä olen kotoisin. Ensimmäisenä he veikkasivat muistaakseni Myrskylää, josta minä en tiennyt, missä se on. Sitten heille annettiin vihjeeksi, että lännestä, jolloin he veikkasivat Tamperetta. Minä siihen, että vielä lännempää, jolloin he luulivat, että olen Ruotsista. Kotikaupunkini ei mahtunut heidän maailmankuvaansa.

Kari Hintsala kirjoitti...

"East is East and West is West, and never the twain shall meet."

- Rudyard Kipling

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

"East is East, but West is best" sanoi aikanaan oppaani Skotlannissa ja en lähtenyt väittämään vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...