torstai 4. huhtikuuta 2013

Cadiz Memorial


Briteille Napoleonin sodat merkitsevät, paitsi Trafalgarin ja Waterloon taisteluita, nimenomaan Pyreneiden niemimaalla vuosina 1807-14 Ranskaa vastaan käytyjä taisteluja, sikäläiseltä nimeltään Peninsular War. Napoleonin syrjäytettyä Espanjan kuninkaan oman veljensä tieltä ja miehitettyä suurimman osan maata häntä vastaan taisteleville espanjalaisille jäi vain muutama alue siellä täällä. Yksi niistä oli etelärannikolla sijaitseva Cadizin kaupunki, jota ranskalaiset piirittivät helmikuusta 1810 elokuuhun 1812. Vasta tappio Salamancan taistelussa pakotti piirittäjät vetäytymään.

Ranskalaisilta jäi mm. yllä näkyvä piiritysmörssäri, jonka avusta kiitolliset espanjalaiset lahjoittivat Britannian tuolloiselle sijaishallitsijalle (prince regent), myöhemmälle kuninkaalle Yrjö IV:lle. Englannissa putken jalustaksi valettiin raudasta vuonna 1814 uskomaton fantasiajalusta, jonka kaiketi täytyy tulkita esittävän kiinalaista lohikäärmettä.

Valutyö tehtin Woolwichin kuninkaallisella asepajalla (Royal Arsenal). Se on jo lakkautettu, mutta siellä aikoinaan syntynyt jalkapallojoukkue elää edelleen: Arsenal F.C.

Prince regent taas antoi nimen kokonaiselle aikakaudelle ja tyylille: regency. Monille se on ehkä tutuin Jane Austenin romaaneista ja niiden filmatisoinneista.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ketä nyt ei ”tykkimiehiä” tietäisi? Suomessakin on seuran rekisteröityneitä kannattajia. Seuran omilta sivuilta käy muuten ilmi, että Arsenalin naisten edustusjoukkue – tykkirouvat? – on edennyt Naisten mestarien liigan puolivälieriin. Miesten joukkue putosi lohkovaiheessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...