keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Oikean näköistä, mutta väärää

Turun linna raha- ja mitalikabinetin digitointi tulee kattamaan ainakin osan myös esillä olevasta rahakokoelmasta. Tässä yksi mielenkiintoisimmista kolikoista molemmin puolin nähtynä.Raha on hopeaa ja jäljittelee Bysantin rahoja, mutta todellakin vain jäljittelee. Se on valmistettu täällä Lounais-Suomessa, joskus v. 1050 jKr. tienoilla. Näitä kolikoita kutsutaan barbaarijäljitelmiksi, ja onkin ilmeistä ettei niitä ole käytetty rahana ainakaan "nimellisarvostaan". Hopeaa niissä tietysti oli painonsa verran, mutta kolikkoon porattu reikä osoittaa rahaa käytetyn ensisijaisesti riipuksena, siis koriste-esineenä.

Juuri nämä Bysantin kolikoiden jäljitelmät antoivat Paavo Haavikolle idean sammosta rahanlyöntikoneena Kalle Holmbergin ohjaamassa televisiosarjassa Rauta-aika. Omasta mielestäni se on edelleen paras näkemäni Kalevala-tulkinta.

Se on sampo. Se tekee rahaa, oikean näköistä, mutta väärää. Sitä minä rakastan!
- seppä Ilmari (Vesa-Matti Loiri)


Kirjallisuutta:
Pekka Sarvas: Bysanttilaiset rahat sekä niiden jäljitelmät Suomen 900- ja 1000-lukujen löydöissä, Suomen Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja 75.

Kuvat: TMK

1 kommentti:

Anna Amnell kirjoitti...

barbaarijäljitelmä. Hyvänen aika, miten hyödyllinen sana. Suomessa tehdään edelleen barbaarijäljitelmiä monilla aloilla.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...