maanantai 1. huhtikuuta 2013

...asui tässä talossa


Lontoossa on asunut melkoinen joukko kuuluisuuksia. Heitä on muistettu pyöreillä sinisillä laatoilla, joita näkee tämän tästä talojen seinissä. Nämä kaksi löytyivät The Wallace Collectionin vierestä, kadunpätkältä nimeltä Spanish Place.

Ylempi on omistettu 1792-1848 eläneelle kapteeni Frederick Marryatille. Englanninkielinen wikiartikkeli kertoo ansiokkaasta urassa kuninkaallisessa laivastossa, ja hänet mainitaan mm. pelastusveneen keksijäksi. Suomenkielinen artikkeli listaa lähinnä kirjallisen tuotannon, ja mies tunnetaankin merikirjallisuuden genren luojana. Nuortenkirjojakin nämä lienevät, sillä Nuorten toivekirjastossa niitä näyttäisi julkaistun kolme, ja Kuvitetuissa klassikoissa ainakin yksi. Itselläni ei ole varmaa mielikuvaa yhdenkään lukemisesta, mutta jollain tavalla tutuilta nuo nimet Perämies pirteä ym. tuntuvat.

Alempi laatta muistaa koomikko George Grossmith nuorempaa (1874-1935), josta löytyy vain englannin-, espanjan- ja ranskankieliset wikiartikkelit. Ei liene hänen maineensa koskaan Suomeen asti kiirinyt.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...