Tammelassa järjestettiin jo 40. kerran hakkapeliittatapahtuma, jonne tuskin muuten olisi tullut lähdettyä, mutta kun Turun Maalarikilta retken sinne järjesti, niin mikä ettei. Tapahtuma on meidän keskiaikamarkkinoidemme tapainen, mutta ohjelma ja puvustus on 1600-luvun mukaista, 30-vuotisen sodan aikaan sijoittuvaa: oli kuninkaallisia hoveineen...
aikakauden tansseja...
parikin ratsuväen harjoittelun ja taktiikan esitystä...
sekä ammuskelua mustaruutiaseilla. Milloin laukesi ja milloin ei, mikä tietysti antoi todenmukaisen kuvan niiden luotettavuudesta.
Saattoi myös osallistua opastetulle kierrokselle jossa kerrottiin hakkapeliittojen vaiheista. Niistä kertoi myös kartta...
salissa, jossa Mirkka Lappalainen piti luennon Kustaa II Aadolfista.
Markkina-alue sijaitsi Mustialan maatalousoppilaitoksen viihtyisällä puistomaisella piha-alueella, ja erilaisia kojuja oli yllättävän paljon, tässä muutama kuva markkina-alueelta.
Tammelan kirkon luona on muistomerkki 30-vuotiseen sotaan Tammelasta lähteneille 24 ratsumiehelle eli hakkapeliitalle (vain 14 palasi takaisin), määrä oli pitäjää kohden Suomen suurin. Tänä vuonna tulee 400 vuotta sodan alkamisesta, tosin Ruotsi tuli sotaan mukaan vasta 1630. Mustialassa on muistomerkkejä myöhemmille konflikteille, kuten sisällissodassa murhatuille opiston oppilaille.
Toisen maailmansodan aikana oppilaitoksen tilat olivat puolustusvoimien käytössä.
Nykyään Mustiala on osa Hämeen ammattikorkeakoulua (HAMK), ja lehmiäkin siellä on.
Tapahtuma jatkuu vielä tänään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti