Aarrekammiosta lähdettyämme poistuimme kokonaan vanhasta Hofburgista Heldenplatzille ("Sankarien aukio"). Sen toisella reunalla kaareutuu Neue Burgin fasadi. Sen parvekkeelta Hitler julisti Itävallan liitetyksi Suur-Saksaan 1938.
Vastaavalla paikalla aukion toisella puolella on kuitenkin vain nurmikenttä.
Suunnitelmat suuren Kaiserforumin rakentamiseksi raukesivat ensimmäiseen maailmansotaan, Itävalta-Unkarin romahdukseen ja Habsburgien syöksemiseen vallasta 1918. Keisarillisen palatsin osaksi valmistunut Neuen Burg on osa Wienin taidemuseota, ja siellä on mm. suuri haarniskakokoelma. Viimeistään tässä vaiheessa ymmärsi että Wien on Lontoon ja Pariisiin veroinen museokaupunki, ja valintoja oli pakko tehdä. Niinpä skippasimme Neue Burgin kokonaan ja jatkoimme Heldenplatzia Ringstrasselle rajaavan portin alta...
Kaiserforumin toteutuneelle jatko-osalle Maria-Theresien-Platzille. Sen molemmin puolin seisovat jo alunperinkin museoiksi valmistuneet uusklassiset rakennukset eli luonnonhistoriallinen museo (Naturhistorisches Museum)...
jonne sinnekään emme ehtineet sillä kohteemme oli vastapäinen taidemuseo (Kunsthistorisches Museum).
Sisältä paikka on varsinainen taiteen palatsi aitoon 1800-luvun henkeen, aina 60 metrin korkeuteen kohoavaa kupolia myöten (tässä nähtynä välikerroksen aukon läpi).
Kupolin alla olevassa museokahvilassa tuli aivan pantheonmainen olo, ripauksella Ravennan varhaisbysanttilaisia kirkkoja.
Itse kokoelmista lisää myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti