tai hieman kepeämpi Schönbrunnin palatsin pihalla.
Frans Joosef oli Itävallan keisari tavattoman pitkään, kaikkiaan 68 vuotta (1848-1916). Veljenpojanpoika Kaarle I hallitsi vielä pari vuotta isosetänsä kuoleman jälkeen, mutta mielikuvissa Frans Joosef on jäänyt Habsburgien viimeiseksi keisariksi.
Keisari kuoli keskellä ensimmäistä maailmansotaa, 21. marraskuuta 1916. Ruotsalainen kirjailija Jan Olof Olsson kuvaa hautajaisia kirjassaan Tuntemattomat sotilaat 1914-1918 (Otava 1968)
Frans Joosef haudattiin kapusiinimunkkien kryptaan, itsemurhan tehneen poikansa ja erään anarkistin murhaaman puolisonsa viereen. [hovietiketin ylivalvoja] Montenuovo kolkutti seremonian mukaisesti sauvallaan kaksi kertaa kryptan porttiin ja anoi sisäänpääsyä hänen apostoliselle majesteetilleen, keisari Fransille. Mutta kapusiinimunkit vastasivat, että he eivät tunteneet ketään sellaista. Kolmannella kerralla Montenuovo sanoi, että vainaja oli "eräs veli, Frans Joosef, kurja syntinen". Tomumaja päästettiin sisään.Voidaanko sanoa keisarin päässeen haudan lepoon, on kyseenalaista, sillä Kapuzinergruft on Wienin suosituimpia nähtävyyksiä. Itse emme sinne matkallamme ehtineet, mutta jos joku suunnittelee vierailua, niin paikan nettisivut löytyvät täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti