1 Gymnastik. Voimistelua. |
9 Morgontoalett. Aamulla varhain Kun aurinko nousee. |
10 Examen. Tutkinto. |
Kuvissa esiintyvät asevelvollisuuslain nojalla 1880-luvun alussa perustettujen ja 1901 lakkautettujen tarkk'ampujapataljoonien sotilaat. Varsinaisia pataljoonia oli kahdeksan ja niillä kullakin neljä reservikomppaniaa. Koska myös reservikomppaniat oli numeroitu juoksevasti, voisi keskimmäisen kuvan vesisaavin merkintä RK10 viitata 3. Vaasan tarkk'ampujapataljoonaan kuuluneeseen 10. Laihian reservikomppaniaan. Se selittäisi myös ulos sijoitetun pesutilan, sillä reservikomppanialaiset kokoontuivat koulutukseen vain kesäisin.
Kiinnostavaa kyllä, voimistelutilassa on jo sähkövalaistus, mutta luokkahuoneessa, tsaarin silmien alla, eletään vielä öljylampun aikaa.
Koska pataljoonien lakkautus oli osa venäläistämistoimia, niiden kohtalo sai suorastaan kansalllista merkitystä ja joukko-osastojen muistoksi laadittiin parikin painettua "muistoalbumia". Näistä ja v. 2003 julkaistusta Suomen "Vanha sotaväki" vanhoissa valokuvissa -kirjasta enemmän Agricolaan kirjoittamassani arvostelussa.
Korttien julkaisijaksi on merkitty Clouberg & Co., Wiborg. Wiipuri. Yrityksen oli perustanut kauppaneuvos Carl Clouberg (1813–1878), josta löytyy elämäkerta Biografiakeskuksen sivuilta. Numerointi (1,9,10) antaa ymmärtää korttien olevan osa suurempaa sarjaa. Korttien takana on vielä komeasti tekstit Union Postale Universelle. Carte Postale. Côté réservé à l'adresse.
4 kommenttia:
Kiitos kuvista ja tekstistä, jossa vasta maininta yksiköiden lakkautttamisesta palautti muististani, että mummoni isä oli Vaasan tarkk'ampujissa vapaaehtoisena. Hän olisi oikeasti halunnut armeijauralle, mutta joutui sitten tyytymään Tampereen "puhdistukseen" ja innokkaaseen suojeluskuntalaisuuteen.
”Vanhan väen” miehiä oli sekä punaisella että valkoisella puolella. Heitä koetettiin saada mukaan kouluttajiksi, mutta vuoden 1918 sodankäyntiin heidän oma koulutuksensa oli auttamatta vanhentunut. Jalkaväkitaktiikka koki välillä 1914-1918 melkoisen kumouksen, ja jos jonkin verran karrikoi, niin vuoden 1914 taktiikka kuului vielä enemmän Napoleonin sotien aikaan, kun taas 1918 jalkaväki taisteli suurin piirtein niin kuin nykyään.
Tarkk’ampujapataljoonilla oli aika suuri paikallishistoriallinen merkitys, jo noiden 32 reservikomppaniankin takia. Oulun pataljoonan ja siten koko Suomen pohjoisin rk. sijaitsi muuten Kemissä. Muistan sen puisen kasarmin olleen pystyssä vielä lapsuudessani.
Minulla on valokuva,josta haluaisin lisää tietoa. Kuvan alle on kirjoitettu kutsunnat 1900. Olen hakenut tietoa kuvan asepuvuista ym.
Internetissä ja esim. facebokissa on paljon foorumeita joista asiaa voi kysyä. Myös meille Turun museokeskukseen voi lähettää tiedustelun, yhteystiedot löytyvät netistä.
Lähetä kommentti