lauantai 15. lokakuuta 2011

Jätit vastakkain

Ospreyn Duel-sarjaa ei olekaan tainnut ennen tulla esitellyksi. Ideana siinä on kahden vastakkaisilla puolilla olleen sotakoneen vertailu, olkoonpa sitten tankkeja, laivoja tai lentokoneita, joskus myös laiva vs. lentokone. Ymmärrettävistä syistä aiheet sijoittuvat uudempiin aikoihin, mutta laivoissa ollaan pääsemässä 1700-luvulle asti.

Oikeastaan noukin tämän esiin tehdäkseni siitä (Spedeä siteeratakseni) trilogian neljännen osan. Kolmen vuoden 1945 taisteluja kuvaavan pelin (kts. Lopunajan trilogia) tavoin tämäkin kuvaa yhtä sodan viimeisistä operaatioista, saksalaisten Pommerissa tekemää vastahyökkäystä helmikuussa, operaatio Päivänseisausta (Unternehmen Sonnenwende).

Vastakkain olivat kaksi sodan järeintä taisteluajoneuvoa, saksalainen Tiger II ("Kuningastiikeri") ja neuvostoliittolainen IS-2. Vertailun tulos on kaikille sotahistoriaa tunteville tuttu. Saksalaisten tankki oli teknisesti kehittyneempi, mutta neukkumallin robusti panssarointi ja suuremmat tuotantoluvut tasasivat tilanteen. Valokuvien (osin käsittämättömän suttuisten) lisäksi piirroskuvituksena on profiilipiirroksia, näkymät kummankin tykin tähtäimen läpi ja yksi yleiskuva neukkujen vyörymisestä eteenpäin. Molemmilta osapuolilta on esitelty yksi panssariyksikön komentaja.

Tuttua huttua siis, mutta olipa mukana pikantti yksityiskohta, jota en ennen muista kuulleeni, saksalaisten tapa mitata kantaako maaperä panssarivaunua. Mies seisoo yhdellä jalalla ja ottaa harteilleen vielä toisen miehen. Jos jalka ei uppoa, ei uppoa tankkikaan. Ilmeisesti tämä päti lähes 70-tonniseen Tiikeriinkiin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...