Palatsin edustalla oleva allas, bassin, on lasten suosima paikka uittaa leikkiveneitä. Niitä sai myös vuokrata, mutta kuinka kävikään? Veneitä vuokraava mies oli paikalla ensimmäisenä iltanamme, mutta silloin oli mukamas kiire eteenpäin. Kävimme jokaisena muunakin iltana puistossa, olihan se hotellimme lähellä, mutta enää ei veneiden vuokraajaa näkynyt...*
Noita vihreitä tuoleja oli vaikka miten paljon, ja suosittu ajanviettopaikka puisto pariisilaisille näytti olevan vielä viileinä syyspäivinäkin.
Puiston tärkeimpiä nähtävyyksiä on Medicien suihkulähde, 1600-luvulta sekin, joskin nykyiselle paikalleen 1800-luvulla siirretty.
1800-luvulta ovat myös Auguste Ottinin veistokset, esittäen Acista ja Galateaa. Sisilialaisen Acisjoen henkilöitymä Acis oli rakastunut merenneito Galateaan, mutta...
...auts, mustasukkainen kyklooppi Polyfemos heidät yllätti ja se tiesi hengenmenoa nuorukaiselle.
Löysässä on ollut henki myös todellisilla henkilöillä. Palatsi toimi toisen maailmansodan aikana Luftwaffen esikuntana ja sen luona käytiin ankarimmat taistelut Pariisin vapautuksen yhteydessä elokuussa 1944. Puiston aidan vieressä on muistomerkki kyrassieeri Jean Arnouldille, joka kaatui Ranskan 2. panssaridivisioonan riveissä.
Toisaalla on muistomerkki vastarintaliikkeen kaatuneille.
Aivan edellisen lähellä oli Jules Daloun suunnittelema monumentti taiteilija Eugène Delacroixille.
Ja kun puistossa ollaan, niin onhan siellä tietysti suihkulähteitä ja puluja (taustalla Tour Montparnasse)
...kukkia...
...ja kissoja.
Suurkaupunkien tapaan Luxemburgin puisto on aidattu ja kiinni öisin. Alueella olevan senaatin vuoksi on kaikilla porteilla koko ajan myös poliisivartio. Sisään ja ulos pääsee toki helposti, mutta kaikki karttoihin merkityt portit eivät aina ole auki.
Suomalaisille tästä pariisilaisten kaupunkikeitaasta tulee varmaan ensimmäisenä mieleen Edelfeltin maalaus Luxembourgin puistossa:
* Vaan kun mentiin Pariisiin uudestaan pari vuotta myöhemmin, niin hän oli paikalla!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti