perjantai 2. elokuuta 2019

Rock of Cashel

Matkan kahdeksantena päivänä tehtiin viimeinen retki, tällä kertaa kauas Etelä-Irlantiin eli Munsteriin. Siellä ensimmäinen kohde oli Cashelin kallio, jossa Munsterin kuninkaiden kerrotaan asueen ennen kuin luovuttivat sen katoliselle kirkolle vuonna 1101. Paikkaa pysähdyttiin kuvaamaan jo matkalla.


Bussista noustua ja mäelle tarpoessa vaikutelma toi mieleen Ruusun nimen luostarin.


Kukkulan vanhinta rakennuskantaa round towerin ohella edustaa romaaninen Cormacin kappeli 1100-luvulta. rakentajina on mahdollisesti olluta lan mstareita Skasasta. Sisällä olisi ollut aikansa parhaiten säilyneet feskot, mutta kirkkoon ei valitettavasti päässyt sisälle.


Vanhempi kirkko on jäänyt tämän 1200-luvulla rakennetun ja sitä monta kertaa suuremman goottilaisen katedraalin kainaloon.


Round tower oli täälläkin vanhinta perua, vuoden 1100 tienoilta (kirkkomaalle haudataan yhä edelleen, siksi osa hautakivistä upouusia)...


ja oviaukko taas tavallisella paikallaan, joskin torniin pääsee tiemmä suoraan kirkostakin. Round tower on kylmämuurattu, eli  ladottu paikalleen ilman laastia, joskin restauroinnin yhteydessä kerrotaan rakennetta tuetun laastilla.


Scullyn suvun muistoristi hajosi salamaniskusta 1976...


ja palaset makaavat maassa edelleen.


Katedraalin sisäpuoli on korkeuksiin kohoavaa gotiikkaa, tai mitä siitä on jäljellä.





Tännekin on tietysti silmäätekeviä haudattu...


ehkä kuuluisimpana kirkonmies, joka onnistui olemaan samaan aikaan sekä katolinen että protestanttinen arkkipiispa.


Jotain kirkkoarkkitehtuuria harrastavaa voi kiinnostaa tämä poikkilaivan seinissä kulkeva käytävä.


Pääsisäänkäynti sisältä...


ja ulkoa.


Katedraalin sisällä oli pohjapiirros, josta hahmottuivat eri rakennusvaiheet.


Katedraalin länsipäädyssä näkyvä asuintorni on siis 1400-luvulta, ja näkyy tässä kuvassa oikealla.


Myös tämä messuissa laulavan kuoron jäsenille (vicars choral) rakennettu asuntola on 1400-luvulta, mutta restauroitu. Tässä parista eri kulmasta.



Jälkimmäisessä kuvassa myös Pyhän Patrickin risti, jossa kuvatun hahmon kerrotaan esittävän kansallispyhimystä itseään. Tämä on kopio, aito on viety em. sivurakennuken sisätiloihin.


Rakennuksessa oli visitor centre ja pieni museo.



Pienoismalli antoi käsityksen mittä paikka aikoinaan näytti. Vaalea rakennus oikealla siis romaaninen kirkko, suurempi harmaa on itse katedraali.


Englannin sisällisodan aikana 1647 Cromwellin armeija valtasi Cashelin, surmasi puolustajat pappeineen ja ryösti kirkot. Kohtalokkaaksi katedraalille muodostui kuitenkin se, että anglikaanisen arkkipiispa Arthur Pricen käskystä sen katto purettiin, ja uusi katedraali rakennettiin toisaalle. Wikipedia: "Price's decision to remove the roof on what had been called the jewel among Irish church buildings was criticised before and since."

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...