Vuoden toisessa numerosta en löytänyt mitään Turkuun tai Varsinais-Suomeen liittyvää, mutta tässä muut tärpit.
Marketta Tammisen kirja viipurilaisesta hopeasta, siitä kirjoitin toki itsekin.
Jyväskylässä on aloittanut kaupallinen taidetutkimuskeskus Recenart, jolla näyttää olevan vaikuttava arsenaali teknistä välineistöä (XRF löytyy toki meiltäkin). Kiintoisana esimerkkinä tutkituista teoksista on ranskalaismaalaus, jonka arvoa Venäjän markkinoilla on korotettu vaihtamalla signeeraus venäläiseksi ja maalaamalla maisemaan ortodoksikirkko.
Suomen kartanoita on esitelty paljonkin, mutta nyt on muuan Ari Kupsus hankkinut Unkarista aikoinaan maan ylhäisaatelistolle kuuluneen palatsin. Linnasta löytyy netistä paljonkin tarinaa, mm. täällä, ja lehden lukijamatkankin kohteisiinkin syyskuussa se kuuluu.
Virolaisen Taberklaasin neuvostoaikaisesta tuotannosta on tullut jo keräilykohde. Viro oli muodin edelläkävijä koko Neuvostoliitossa, ja myös virolaissuunnittelijoiden lasi oli suosittua ja sitä valmistettiin muuallakin maassa. Tähän kohtaan voikin muistuttaa Viron 100-vuotisjuhlista, joita Tuun museokeskus muistaa twiittisarjallaan omista kokoelmista, myös neuvostoaikaiset esineet huomioiden.
Uuninluukut kuuluvat enemmän rakennusperintöön kuin esinemaailmaan, mutta niinpä vain kävi ilmi, että niillekin on keräilijänsä, kuten hämeenlinnalainen Paavo Orre. Suomessa on valmistettu noin 500 erilaista mallia uuninluukkuja, ja kun Orrenkin kokoelma katsoo, niin onhan niissä melkoisia taideteoksiakin joukossa.
Antiikilla sisustetut kodit, usein remontoidussa vanhassa arvorakennuksessa ovat tietysti lehden vakiokauraa, mutta kiinnitin vasta nyt huomiotani siihen että kaikissa niissä on edelleen kirjahyllyjä kirjoineen, niin diginatiivien mielestä kuin ne sisustuksen pilaavatkin. Toki näiden kotien asukkaat ovat yleensä iäkkäämpiä, mutta mieleen tuli sekin käyvätkö kirjat pian antiikkiesineistä?
En yleensä hakemalla hae virheitä lukemastani, mutta nyt on jo paikallispatriotismin nimessä pakko huomauttaa ettei s. 17 jalallinen vihreä lasimaalaus nyt sentään Turun linnaa esitä, herra paratkoon.
1 kommentti:
Kyllä kirjat ovat lievässä nousussa. Kuten muutkin muoti-ilmiöt, minimalismi ei vetoa pitkän päälle. Itse keräilen kirjoja. Ikä 50 :) kierrän paljon käytettyjen tavaroiden liikkeitä ja kuulen jatkuvasti miten ihmiset etsivät kirjoja. Niitähän saa nyt ilmaiseksi. Samoin tuntuu että jos haluaa antiikkia niin nyt on oikea aika ostaa. Niitäkin kysellään taas yllättävän paljon.
Lähetä kommentti