maanantai 19. helmikuuta 2018

Antiikki & Design 166 (1/2018)

Hieman eri nimin vuosien saatossa ilmestynyt Antiikki & Design täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Itse aloin lehteä tilata heti tuolloin, samoihin aikoihin kun museourani alkoi, joten yhdessä kuljetun taipaleen kunniaksi ajattelin taas  jatkaa tätä lehden numeroiden kommentointia.

Juhlavuoden kunniaksi lehdessä on luettu ensimmäistä numeroa vuodelta 1993 ja sen arvioita "huomisen antiikista". Muumimukeista on tullut keräilytarava mutta Tupperwaresta ei.

Ykkösnumeron jutuista iski eniten Mikko Raution haastattelu. Hän nimittäin kerää kiinalaisia virkamerkkejä (mandarin square), nelikulmaisia kirjailtuja kankaita jotka esittävät joko lintuja (siviilivirkamiehet) tai muita taru- ym. eläimiä (sotilaat). Turun museokeskuksen kokoelmista nimittäin löytyy yksi tuollainen virkamerkki, josta aikoinaan kirjoitin erääseen toiseen taide- ja antiikkilehteen. Aidot merkit ovat suhteellisen harvinaisia, johtuen syystä jota en ennen tiennytkään, eli että virkamiehet haudattiin puvuissaan. Jutussa mainitaan myös virkapukujen päähineiden koristepallot, joilla niilläkin tietysti oli oma materiaaliin perustuva hierarkiansa. Rautio on kirjoittamassa aiheesta kirjaa, jota mielenkiinnolla odotan.

Lehdessä on myös haastateltu Harri Koskista, jonka EMMAaan tekemä Tapio Wirkkala -näyttely itseltäni taitaa jäädä väliin, mutta mainostetaan tässä että puolisonsa Rut Brykin keramiikkaa on esillä Turun taidemuseossa 13.5. saakka.

Oulussa esillä ollut näyttely talonpoikaisarkkujen maalauksista on tätä kirjoitettaessa jo päättynyt. Note to self, että pitäisikin katsoa löytyykö näyttelyn kuratoineen Marko Kaston julkaisuja jostain, aihehan on perin "museaalinen" ja suoraan omiinkin kokoelmiin liittyvä.

Varsinais-Suomessa on vierailtu Kärrin ratsutilalla. Se sijaitsee Perttelissä, joka nyttemmin on osa Saloa.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...