torstai 15. helmikuuta 2018

Amerikan sisällissotaa selkokielellä

Ospreyn tuotannossa on Amerikan sisällissodalla aina ollut huomattava rooli, jo tietysti Yhdysvaltain markkinoidenkin vuoksi. Uusimpana julkaisuna aiheesta on ilmestynyt Mark Lardasin kirjoittama ja Adam hookin piirroksin kuvitettu Nashville 1864: From the Tennessee to the Cumberland.

Vuoden 1864 lopussa Unioni oli jo vallannut Atlantan (kaupungin liekehtimisen muistanevat kaikki Tuulen viemää nähneet, siinähän tarinan mukaan poltettiin King Kongin kulissit). Vastassa ollut Konfederaation Tennesseen armeija ei jenkkien etenemistä ollut pystynyt pysäyttämään, joten Shermanin valmistautuessa marssimaan kohti Atlantin rannikkoa, päätti Konfederaation komentaja kenraali Hood puolestaan hyökätä kohti pohjoista halki Tennesseen ja ehkä vielä Kentuckynkin katkaistakseen pohjoisvaltioiden huollon ja pakottaakseen nämä vetäytymään.

Sotaretken onnistunein osuus oli Nathan Forrestin (kyllä, juuri se jonka mukaan Forrest Gump sai etunimensä) johtaman ratsuväen tekemä partioretki, jossa mm. tykistötulella tuhottiin Tennesseejoen varren satamassa pohjoisvaltiolaisten laivoja ja sotatarvikkeita parin miljoonan silloisen dollarin arvosta. Pääjoukko ylitti samaisen joen ja eteni Unionin joukkojen viivyttäessä aina Nashvillen laitamille jossa käytiin ratkaiseva taistelu 15.-16. joulukuuta. Konfederaation sotaonni oli lopullisesti kääntynyt, takkiin tuli, ja takaisin Tennesseejoen taakse palasi alle puolet lähteneistä.

Huomattava rooli Unionin puolella oli mustista kootuilla joukko-osastoilla (USCT). Monet olivat entisiä orjia ja motiivi taistella suuri, jo senkin johdosta että siinä missä Konfederaatio usein vapautti vangiksi saadut valkoiset kunniasanaa vastaan (parole), "palautettiin" vangiksi saadut mustat orjiksi plantaaseille, ellei heitä suorastaan murhattu kuten joskus tapahtui.

Mark Lardas on kirjoittanut useita Osprey-kirjasia, mutta jostain syytä nyt silmään tarttui jotenkin töksähtelevä tyyli. Noh, viinaa ja lyhyitä lauseita oli Hemingwaynkin motto, ja internetin vähitellen tuhotessa luku- ja kirjoitustaidon on ehkä paikallaankin yksinkertaistaa ilmaisua.

Nashvillen taistelu käytiin joulukuussa, mutta ilman kerrotaan lämmin ja aurinkoinen, ja niinpä kaupungin väestö kerääntyi läheisille mäille seuraamaan taistelun kulkua "kuin urheilutapahtumaa".

Loppuun vielä sellainen trivia että sekä Unionilla että Konfederaatiolla oli samannimisiä armeijoita, mutta edelliset oli nimetty jokien ja jälkimmäiset osavaltioiden mukaan. Niinpä Unionilla oli Army of the Tennessee, mutta Konfederaatiolla Army of Tennessee.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...