perjantai 22. elokuuta 2014

Nida

Nida sijaitsee aivan Kuurinkyntään Liettuan puoleisen osan äärimmäisessä päässä. Näkoalapaikalla avautuivat lähes aavikkomaiset näkymät.Jälkimmäisen kuvan taivaanrannassa oleva tummempi osa oli jo Venäjää. Näköalapaikalla oli myös aurinkokello, graniittinen, mutta niinpä vain sen oli myrsky tavalla tai toisella murjonut. Nyttemmin se oli taas korjattu.Varsinaisessa Nidan kylässä oli kauniita kukkia...


rantaa...


venesatama...


ja Thomas Mannin mökki, jossa tämä vietti kesiään 1930-luvun alussa.


Huvilan kalustus ei liene säilynyt, mutta se oli ennallistettu turvautumatta kopioihn.Merinäköala oli alkuperäinen, tosin en tiedä peittivätkö sitä männyt Mannin aikoina.


Talossa oli pieni näyttelu Mannin kirjailijanurasta. Paikka kuhisi saksalaisturisteja, jotka tosin muutenkin ovat Kuurinkyntään matkailijoiden enemmistönä.


Loppuun kartta Kuurinkyntään alueesta. Liettuan puoleinen osa kuuluu suurimmalta osin Neringan kuntaan. Pohjoiskärjen Smiltyne kuuluu Klaipedaan.

Wikimedia Commons

Kynnäs on syntynyt geologisesti varsin myöhään, vasta 3. vuosituhannella eKr. Kun sen metsät hakattiin uuden ajan alussa laivanrakennusmateriaaliksi, vapautuneet hiekkadyynit lähtivät liikkeelle ja ehtivät nielaista erinäisiä kyliä ennen uudelleenmetsitystä 1800-luvulla. Nykyään koko kynnäs, sekä Venäjän että Liettuan puoleinen on  UNESCOn maailmanperintökohde.

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

Mahtava idea huonekalujen ennallistamiseen! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...