keskiviikko 13. elokuuta 2014

Turun kaupungin historia kivikaudesta vuoteen 1366

Turun kaupungin historiallisen museon perustamisen pontimeksi vuonna 1881 kirjattiin kaupungin historian kirjoittaminen, ja 1932 valtuusto hyväksyi historiankirjoittamissuunnitelman. Hanke alkoi toteutua toisen maailmansodan jälkeen, ei kuitenkaan kronologisessa järjestyksessä. Vanhinta kautta, kivikaudesta vuoteen 1366, esitellyt osa ilmestyi 1971 kahden kirjoittajan yhteistyönä.

Ella Kivikoski kirjoitti Turun seudun esihistoriaa käsittelevän osuuden, ja suurimman osan tuota aikakauttahan Turun nykyinen keskusta oli suurimmalta osin veden alla. Täten kyse on enemmänkin Aurajokilaakson ja sihen rajautuvan Varsinais-Suomen alueen historiasta. Suomen sydäntähän tämä seutu oli jo silloin, ja monia hienoja löytöjä tehty jo kirjan kirjoittamiseen mennessä.

Carl Jacob Gardberg jatkoi 1100-luvun puolivälistä vuoteen 1366 eli Turun linnan kukistumiseen Albrekt Mecklenburgilaisen piirittämänä. Historiallisen museon johtajana 1950-62 toimineen Gardbergin oma anti tutkimukseen oli ollut keskiajan Turun asemakaavan kehityksen vanhimmasta, 1600-luvun alussa piirretystä, kartasta käsin tontteja ja kortteleita koskevien asiakirjojen ja tuohon mennessä tehtyjen arkeologisten kaivausten avulla.

Keskiaikaista Turkua on myöhempinä vuosikymmeninä kartoitettu useilla kaivauksilla, ja kun vielä otetaan huomion vaikkapa Ravattulan Ristimäen viimekesäinen kirkkolöytö, on aivan selvää että kirjan tiedot tarvitsisivat perusteellisen päivityksen. Mutta olisiko siinä enää järkeä, eikö koko eepossarja olisi parempi muuttaa digitaaliseen, päivitettävän muotoon?

Kirja herätti myös erään ajatuksen. Engelin palonjälkeisen asemakaavan ansiosta melkoisen suuri osa keskiaikaisen Turun keskustaa peittää vain puisto tai katu. Periaatteessa se kaikki olisi, äärimmäisen kalliisti tosin, kaivettavissa esiin.


Kirjoittaja aikoo tehdä jotain mitä kukaan ei ole tehnyt, lukea kaikki osat Turun kaupungin historia -kirjasarjasta.

1 kommentti:

Johanna Viitaharju kirjoitti...

Lukea koko Turun kaupungin historia-sarjan! Jos sen teet, voitat ainakin minut. Olen uuvahtanut viime metreillä aikajaksolla 1918-1970.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...