Ospreyn tämän vuoden vähäistä antiikin ajan tarjontaa edustaa Nic Fieldsin kirjoittama ja Peter Dennisin kuvittama Campaign-sarjan Alesia 52 BC: The final struggle for Gaul. Vercingetorixin kapina oli gallialaisten viimeinen merkittävä yritys vapautensa säilyttämiseksi. Se huipentui Alesian piiritykseen, jossa Caesarin johtamat roomalaiset löivät piiritettyjen avuksi tulleen gallialaisarmeijan ja pakottivat Alesiaan linnoittautuneet Vercingetorixin joukot antautumaan. Vercingetorix itse kuristettiin Roomassa kuusi vuotta myöhemmin Caesarin triumfin yhteydessä, kuten HBO:n Rooma-sarjan katsoneet muistanevat.
Kirjassa ei sinänsä moitittavaa, Fields on yksi Ospreyn parhaita kirjoittajia eikä salaa sitä että Gallian valloitus oli yksiselitteisesti yhden ihmisen, Gaius Julius Caesarin, kunnianhimosta johtunut suoranainen kansanmurha, ja näin sen näkivät aikalaisetkin. Näemme sodan Caesarin silmin, koska hänen muistelmansa ovat tapahtumasarjan päälähde.
Mutta se itse sodasta, mennään mieluummin populaari- ja historiakulttuurin osastolle. Koska Pois työpöydältä kokosi jo yhteen ja kommentoi Asterixin eri versiot Vercingetorixin antautumisesta, siteeraan mainittua sarjakuvaa tässä parin muun ruuden verran:
Niin, missä Alesia oli? Sille on ehdotettu Ranskassa lukuisia paikkoja, ja vaikka kiista jatkuisikin, on yksi ylitse muiden, Alise-Sainte-Reine. Maantiede ei täysin vastaa Caesarin kuvausta, mutta jo Napoleon III:n ajoilta lähtien (tuolloin paroni Eugène Stoffelin johdolla) suoritetut arkeologiset kaivaukset ovat varmistaneen paikan aitouden.
Paikalle on pystytetty taistelun muistoksi suoranainen teemapuisto, MuséoParc Alésia, jossa arkeologisten löytöjen ja kaivausalueiden esittely näyttää yhdistyvän laajoihin ennallistuksiin ja monenlaisiin yleisölle suunnattuihin aktiviteetteihin. Sinne kun pääsisi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti