tiistai 12. elokuuta 2014

Against the Odds #42

Tilasimme kaverin kanssa kimppaan neljä kertaa vuodessa ilmestyvän pelilehden Against the Odds. Ensimmäisenä numerona saapui no 42, jossa pelinä oli A Thunder Upon the Land, Narvan (1700) ja Pultavan (1709) taistelut.

Andy Nunez käy pääkirjoituksessa läpi Ukrainan historiaa, joskin nolostuttavin pikkuvirhein: Rus ei saanut nimeään Rurikista eivätkä avaarit olleet slaaveja. Päartikkeli käsittelee itse pelin taustaa eli suurta Pohjan sotaa ja on pelin suunnittelijan Paul Rohrbaughin kynästä. Sinänsä ansiokas kirjoitus ei ole vailla virheitä sekään: Narvan taistelun alla Pietari I poistuu nimeään kantavaan kaupunkiin - joka perustettiin vasta kolme vuotta myöhemmin. Varsinainen facepalm tulee kuitenkin Pultavan jälkeisten tapahtumien kuvauksessa, jossa lentävää kolonnaa johtavat "marsalkat Preobrazhenski ja Semenovski, tsaarin kaartinrykmenttien komentajat". Moisia marsalkkoja ei koskaan ollut vaan ne olivat noiden rykmenttien nimet, jotka puolestaan olivat peräisin Moskovan lähistön kylistä.

Muiden artikkeleiden aiheina ovat mm. kasakat, Intian-Pakistanin vuoden 1965 sodan panssaritaistelut sekä analyysi "kenraali Talven" merkityksestä Venäjälle tehtyihin sotaretkiin. Lopputulema on se, että yhtä suurta osaa ovat näytelleen myös kenraalli (kesän) Kuumuus ja kenraali Muta. Ajankohtaisin aihe on "islamilaisen kalifaatin" menestys Syyriassa ja Irakissa sekä melko epätodennäköinen spekulaatio sen liittoutumisesta Erdoganin johtamanTurkin kanssa.

Peleihin liittyen on vielä jutut vuoristojen, jokien ja linnoitteiden merkityksestä pelisuunnittelussa sekä sen ihmettely miksi joka peliä pelataan aina ensin vähän väärin (koska säännöt muistuttavat niin paljon toisiaan).

Lehden mukana tulleesta pelistä ei tähän sen enempää. Counterit ovat hienoa grafikkaa, kartta vähemmän. Sääntöjä ei ole paljon, sen sijaan taulukoita näyttää olevan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...