maanantai 25. elokuuta 2014

Palanga

Vaikka Liettua on suurimman osan historiaansa ollut sisämaavaltio vailla satamakaupunkia, on sillä silti ollut jo keskiajalta lähtien pätkä Itämeren rantaa hallussaan. Tuolloin tuo kaistale erotti toisistaan saksalaisen ritarikunnan kaksi aluetta, Itä-Preussin ja Liivinmaan. Myöhemmin yhdistyneen Puola-Liettuan alaiseksi tuli Liettuan pohjoispuolella, Väinäjoesta etelään, sijainnut Kuurinmaan herttuakunta rannikoineen ja satamineen.

Tällä Liettuan vanhalla rannikolla sijaitsee Palangan kalastajakylä,  josta nyttemmin on tullut suosittu lomakohde. Syykin on selvä, kilometrien mittainen hiekkaranta.


Ranta avautuu suoraan avomereen, vailla saaren saarta, ja vesi oli sinne uskaltautuneen mukaan kylmänlaista, vielä heinäkuun jälkipuolellakin.


Rannan yläpuolella oleville dyyneille on rakennettu puisia polkuja joita myöten rannansuuntainen kulkeminen jaloin on huomattavasti helpompaa kuin upottavassa hiekassa tarpominen.


Puskien välistä häämötti jo päämäärä...


suuri L-muotoinen laituri, joka palvelee rantapromenadina.


Laiturilta sisämaahan päin on Palangan pääkatu, jonka varrella on monenlaista ravintolaa, kauppaa, matkamuistomyymälää jne. Epäilemättä mainostettu yöelämäkin löytyisi täältä.


Bussia odottelimme puistossa, jossa olivat rinnakkain neuvostomiehittäjien pystyttämä muistomerkki "suurelle isänmaalliselle sodalle"....


ja heitä vastaan käytyä taistelua johtaneelle Jonas Žemaitisille, joka oli syntynyt Palangassa. 

 .

1 kommentti:

Elämän krestomatia kirjoitti...

Voi, tämä on toinen Palanga-niminen paikka, ei se keskianatolialainen, josta on löydetty myöhäisheettiläinen patsas hieroglyyfiluuvinkielisine piirtokirjoituksineen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...