maanantai 4. elokuuta 2014

Ravattulan Ristimäen kaivaukset jatkuvat


Turun yliopiston Jusleniassa tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin Ravattulan Ristimäen kaivausten jatkumisesta elo-syyskuussa. Kaivausalue tulee olemaan surempi kuin kaikissa tähänastisissa kaivauksissa yhteensä ja käsittämään koko kirkon alueen sekä ympäröivää kirkkomaata.

Tähän asti tiedetään että kirkko rakennettiin 1100-luvun jälkipuoleiskolla, ehkä jo heti puolenvälin jälkeen, ja hylättiin 1220-30-luvuilla kun kyläkirkoista siirryttiin pitäjänkirkkoihin (Ravattulan kirkkokansa kävi jatkossa siis Kaarinan kirkossa). Häpeällisen huonosta Suomen historian tuntemuskestani kertoo että moinen organisaatioaalto on mennyt ihan ohi. Mihin se liittyi? Samoihin aikoihin siirrettiin piispanistuin Koroisiin, sen muistin, ja mieleeni nousi Jalmari Jaakkolan aikoinaan hypettämä "mahtava Tuomas-piispamme".

Koska Reima Välimäki bloggasi tiedotustilaisuuden sisällöstä jo perusteellisemmin, siirryn suoraan sen toiseen teemaan, tuotteisiin joita myydään tutkimuksen rahoittamiseksi. Paikallispatriotismin huumassani ostin niitä Juslenian aulasta jo edustavan nivaskan; julkaisuja, postikortteja ja -merkkejä.


Kallein tuote, lasipurkillinen kirkkohiekkaa aivan alttarin läheltä kaivettuna hintaan 75 € jäi vielä hankkimatta, mutta tilaisuushan tulee vielä itse kaivauspaikalla jossa "fanituotteita" on jatkossa myynnissä. Paikalla tulee olemaan myös pr-arkeologi ja virallisia opastuksia ryhmille keskiviikkoisin klo 12, 13 ja 14.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...