keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Opiskelua keskiajan Pariisissa (1)



Kesällä 1425 tai 1426 Turusta lähtee viisi noin parikymppistä nuorukaista kohti Pariisia, he ovat Henrik Klaunpoika Djäkn, Severin Holt, Pentti Olavinpoika Holt, Gregor Haverlandt ja Olavi Maununpoika. Viimeksi mainittu kohoaa aikanaan Turun piispaksi, mutta tämän tarinan kannalta keskeisempi henkilö on Henrik Djäkn, josta kertova näyttely avautuu syksyllä Turun linnan keskiaikaisessa vierastuvassa. Henrik kuten muutkin lähtijät ovat aloittaneet opintiensä Turun katedraalikoulussa (jollaisesta kuva yllä, Olaus Magnus, Historia de gentibus jne.). Turun linnan päällikön poikana Henrikillä on mahdollisuus jatkaa opintoja ulkomailla.

Matkaan on hyvä lähteä, Itämerellä on vallinnut rauha vuoden 1423 jälkeen. Silti edessä on parin kuukauden vaellus, ensin meritse Rostockiin tai Lyypekkiin, josta maitse etappina Köln, jonne pääsi esim. reittiä Lyypekki - Lüneburg - Hannover - Hameln - Paderborn -Soest - Köln, tai Lyypekki - Hampuri - Bremen - Osnabrück - Münster - Dortmund - Köln. Kölnistä reitti jatkui Aachenin, Maastrichin/Gulpenin, ja Huyn kautta Dinantiin, josta edelleen Ranskaan. Maanteitä kuljettiin jalan, korkeintaan 30-40 km päivässä, yöpyä saattoi majataloissa ja luostareissa.

Mikä Henrikiä ja muita opiskelijapoikia Pariisissa odotti?

2 kommenttia:

oscari kirjoitti...

Mikä poikia odotti Pariisissa? Sisallissota kuninkaan ja Burgundin herttuoiden välillä, johon englantilaiset sekaantuivat brurgundien puolella, siienen enemmän kuin paljon.

Moinen tilanne antoi suomalaisille mahdollisuuden kohota esim. Pariisin yliopiston rehtoriksi, oli riittävän neutraali tehtävään. Britit ja burgundilaiset hallitsivat tuolloin pääsääntöisesti yliopistoa. He eivät haluneet riskeerata omien miestensä henkeä tai muuta moisen tehtävän kanssa.

Mielenkiintoinen näyttely varmaan, pitää käydä se katsastamassa, saako hyvän opastuksen?

Kari Hintsala kirjoitti...

Opastusten suhteen en osaa vielä tarkemmin sanoa. Näyttely on melko pieni, ja sijaitsee päälinnan keskiaikaisessa vierashuoneessa, eli nivoutunee osaksi päälinnan opastettua kierrosta.

Näissä vierashuoneen näyttelyissä on tarkoitus esitellä linnassa vaikuttaneita henkilöitä. Ensimmäisenä oli vuorossa 1320-luvulla linnan päällikkönä ollut Matias Kettilmundinpoika.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...