maanantai 11. helmikuuta 2013

Eylau 1807-2013 (2)

Eylaun taistelun tämäntalvisen kertauksen ensimmäisestä kerrasta kerrottiin täällä. Toinen kerta sattuikin tasan vuosipäivälle eli 8. helmikuuta, joka oli viime perjantaina. Pelaamista tuntemattomille kerrottakoon, että siihen tarvitaan toki muutakin kuin itse peli, eli kunnon mukillinen kahvia (kuvassa myös välttämättömät nopat, ranskalaisten sininen ja venäläisten vihreä)


...ja pikkuleipiä (kuten näkyy, noppia on hyvä olla moniin erilaisiin poliittisiin yhdistelmiin).


Peli itse lähti eri urille kuin viimeksi. Venäläiset ymmärsivät vetää vaemmalla sivustallaan linjojaan taakse ja välttivät saarroksiin joutumisen. Tässä tilanne venäläisten ensimmäisen siirron jälkeen.


Päälle ne silti kävivät, joten ranskalaiset rymittyivät puolustukseen.


Tuloksena oli tuttu vastapäiväinen kääntöliike kummankin hyökätessä oikealla sivustallaan. Drammaattista käännettä ei illan aikana ehtinyt syntyä, ja tappioktkin olivat puolin ja toisin vielä vähäisiä. Tässä muutama kuva tilanteen kehityksestä.

Venäläisillä menee siinä mielessä paremmin, että he ajoivat ranskalaiset pois Eylaun kylän länsiosasta ja pääsevat nappaamaan sen (hetkellisestäkin) miehityksestä 10 voittopistettä. Samaan aikaan venäläisten koukkaus on Murat'n ratsuväen osalta pysähtynyt metsäsaarekkeisiin, ja Davout'n jalkaväki puolestaan on tässä vaiheessa auttamattoman kaukana rintamalinjasta, ja liikkumista hidastavan metsän takana sekin.

Peliä jatketaan tilaisuuden tullen.

PÄIVITYS 13.2.

Taistelu Eylaun lumisten peltojen hallinnasta jatkui eilen, lumisateisena päivänä kuten 206 vuotta sittenkin, mutta mukavasti sisätiloissa. Kumpikin hyökkäsi oikealla sivustallaan, tuloksena mitä englanniksi ilmaistaan termillä mutual carnage. Tässä tilanteen kehitystä.
Kummaltakin on tuhoutumassa kaksi joukko-osastoa (mukaan lukien Ranskan kaarti!), ja rintama kääntymässä täydet 90 astetta. Luoteisnurkassa myöhemmin mukaan tullut preussilainen joukko-osasto (Preussi ja Venäjä olivat tässä sodassa liittolaisia) yritti väijyttää Neyn armeijakunnan, mutta näyttää tuhoutuvan itse.Taistelu sai siis kokonaan toisen käänteen kuin edellisellä kerralla.


 PÄIVITYS 14.2.

Taistelun käyminen loppuun vaati vielä pari pelikertaa. Nurkassa preussilaiset pyyhkäistiin kartalta, mutta muualla tilanne kääntyi Ranskan aseille tappiolliseksi.


Ranskalaisten tappiopinot ylittivät pian venäläisten, mikä tietysti painoi pistelaskuvaa'assa.


 Päärintama kääntyi kääntymistään, kumpikin osapuoli "rallasi" sivustalla tuhoutuneita yksiköitään.


Tähän tilanteeseen se sitten päättyi. Ranskalaisten ja venäläisten rintamat ovat käytännössä vaihtaneet paikkaa päittäin.


Kun pisteet ynnättiin, oli venäläisten saldo 105 ja ranskalaisten vain 42 pistettä, mikä tiesi Venäjän ratkaisevaa (decisive) voittoa. Marsalkka Neyn kerrotaan tokaisseen taistelun jälkeen Quel massacre, et sans résultat! (Mikä teurastus, vailla tulosta!), mutta nyt ratkaisu siis saatiin. Kontrafaktuaalisen historian harrastajat pohtikoon, mitä se olisi merkinnyt. Ei Tilsitiä, eikä Suomen sotaa, ja Suomi osana Ruotsia paljon pitempään?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kyseessä on tosiaan hyvä lehtipeli Eylaun taistelusta. Itse olen pelannut sitä vain pari kertaa ja tälläkin kertaa olin vain katselemassa tätä jälkimmäistä peliä.

Pelin erikoisuus on taistelutulostaulukko, jossa suurin osa tuloksista on vetäytymistä. Tämä on oikeastaan ymmärrettävää, sillä pelissä on taistelupakko ts. vieressä olevan yksikön kimppuun on pakko hyökätä. Tämä tietysti johtuu kartan mittakaavasta, jossa heksa on halkaisijaltaan vain 160 m eli hyvinkin silloisten kiväärien kantamalla.

Taistelupakosta ja vetäytymistuloksista seuraa, että linjassa ammuskelu on varsin vaaratonta. Pelin juju onkin päästä sulkemaan vihollisen vetäytymistie vähintään kontrollivyöhykkeittäin, mikä luonnollisesti onnistuu helpoiten sivustoilla. Joukkojen ryhmityksestä ja ranskalaisten vahvistusten tulosta seuraa yleensä, että taistelu lähtee kääntymään vastapäivään ts. kumpikin etenee oikealla ja vetäytyy vasemmalla sivustallaan.

Itse Preußisch Eylau näyttää nyt päätyneen tukevasti venäläisten käsiin, ja ranskalaisten vasen sivusta on osin jo romahtanut. Päivänvaloa (=pelikierroksia) on jäljellä enää pari tuntia, joten ranskalaisten olisi syytä vetää jonkinlainen kani hatustaan estääkseen täydellisen tappion.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...