keskiviikko 6. helmikuuta 2013

52 sielua

Kuva: Wikimedia commons

Viikko sitten oli tilaisuus käydä katsomassa Ateneumin näyttely 52 sielua - Symbolismin maisema 1880–1910. Todella avartava kokemus, sillä jotenkin symbolismina tunnetusta taidesuunnasta on aina tullut mieleen vain Hugo Simbergin pääkallot. Mutta ainahan sitä oppii uutta, vaikka sen, että Claude Monetkin voi laskea symbolisteihin.

Visuaalisesti hieno elämys, ja informatiiviset salitekstit voi lukea myös Ateneumin sivuilta. Yksi merkillinen väittämä niistä löytyy: Charles Darwin oli kuulemma 1859 "järisyttänyt tieteellisen maailmankuvan perusteita teoksellaan Lajien synty", vaikka hänhän juuri loi ne perusteet. Myös kaikkien 52 taiteilijan esittelyt löytyvät sivulta.

Kuva: Paul Gauguinin Näkymä saarnasta vuodelta 1888.

2 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Harvoin saa nähdäkseen näin monta taidehistorian merkkiteosta kerralla Suomessa. Kiirettä pitää, näyttely on auki enää ensi viikon.

Tyylinimikkeet ovat epämääräisiä, mukana on teoksia jotka kuuluvat naturalismin tai ekpressionismin piiriin, ainakin minun silmälläni. Ja Monet on impressionisti, että olet oikeassa, niin yleensä ajatellaan.

Kiitos upeasta blogistasi, jota luen mutta liian vähän kommentoin, kun koneaikani menee oman blogin luomiseen.

Hurmioitunut kirjoitti...

Ateneumin sivuilla olen tätä näyttelyä vilkuillut,mutta taitaa käydä niin että jää käymättä. Mielenkiintoinen olisi varmasti ollut.
Kevään näyttelyistä taidan tällä hetkellä eniten odottaa Vapriikin terrakotta-armeijasta kertovaa näyttelyä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...