perjantai 8. helmikuuta 2013

Turun linnan juhlakerroksen tapetteja

...mutta ei mitään liisterillä kiinnitettäviä, vaan kudottuja, jatkona taannoin esitellylle ripustukselle. Jatketaankin heti sen vierestä, jossa on helsinkiläisestä antiikkiliikkeestä 1972 hankittu gobeliinitekniikalla kudottu seinävaate.


Hankinta-aikaan tehty luettelointi on arvellut kyseessä voivan olla Aubusson-tapetti ja valmistusjankohta 1600-luku.

Kuninkaan salin toisessa päässä, sakariston oven molemmin puolin, ovat kauppaneuvos Rettigin maalauttamat kopiot Juhana herttualle kuuluneista tapeteista. Niistä enemmän täällä.


Kuningattaren salin puolella heti ovesta astuttua vasemmalla on seinävaate, jossa kuningas Salomo tervehtii polvistuvaa Saaban kuningatarta. Tekstiili on ajoitettu 1590-luvulle, ja hankittu helsinkiläisestä antiikkiliikkeestä vuonna 1956. Hankintaerätieto puhuu brysselintapetista, luettelointi gobeliinista.


Salissa on vielä toinenkin tapetti, yksityishenkilön lahjoitus vuodelta 1961, ja peräisin 1700-luvun alun Ranskasta. [Päivitys: tilalla on nyt toinen tapetti.]


Kaikkein uusinta tekstiilitaidetta edustaa kuitenkin Dora Jungin Nemo nisi mors vuodelta 1961.


Kuvakudos sijaitsee kuningattaren salin takaisessa kuningattaren kamarissa ja sen lahjoitti museolle G. A. Petreliuksen lahjoitusrahasto.


Juhlakerros ja muutkin linnan osat esiintyvät kesällä kuvatuissa Antiikki, antiikkia -ohjelman jaksoissa Yle Areenalla vielä jonkin aikaa, linkit tässä:

Edellinen osa
Jälkimmäinen osa

Ja jos et vieläkään saanut tarpeeksi linnasta, niin Turun museokeskuksen sähköisen Museotiedotteen voit tilata tästä.

1 kommentti:

hietzu kirjoitti...

Kyllä ne vain on upean näköisiä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...