perjantai 29. maaliskuuta 2019

Turun kolmikieliset katukyltit

Osa 1900-luvun vaihteen venäläistämistoimia oli venäjänkielisten kadunnimien lisääminen kyltteihin ruotsin- ja suomenkielisten rinnalle. Itsenäistymisen jälkeen niistä hankkiuduttiin eroon, mutta muutamia on päätynyt Turun museokeskuksen kokoelmiin.

Komeimpia olivat valurautaiset kyltit kohokirjaimin, tausta sinisellä ja kirjaimet valkoisella.Arseeninkatu on nykyään Sirkkalankatu.


Muutamien maalipinta on jo heikommassa hantissa.Kristiinankadun kyltti löytyi tällä viikolla luetteloimattomien joukosta, ja pääsee pian sekin Finnaan.


Venäjän Kirkkokatu on jo kauan tunnettu nimellä Yliopistonkatu. Ortodoksinen Pyhän Aleksandran kirkko sen varrella edelleen on, kauppatorin laidalla.


Luostarinkadun kyltti sen sijaan on priimakunnossa.


Jostain syystä Luostarinkadusta on säilynyt myös erilaisia pellille maalattuja versioita.
Myös Puistokadulta on peltinen kyltti.


Kyltit hävisivät 1920-luvun mittaan, mutta aina ei jaksettu kuin poistaa nimen venäjänkielinen versio. Tällainen esimerkki on jäljellä Portsassa, Sairashuoneenkadun ja Ratakadun kulmassa.


Uudelleenmaalattuina ja ruosteen raiskaaminakin valurautakylteistä helposti erottaa miten ylin nimi on vain sahattu pois.Onkohan vastaavia kylttejä vielä muualla Turussa?

PÄIVITYS 8.4.2019: Lukijapalautteen ansiosta voimme lisätä tähän Kasarminkadun ja Piispankadun risteyksessä olevan kyltin. Pois sahattu venäjänkielinen versio on tässä, kuten edellä Koulukadun kyltissä, ollut alinna.

.
PÄIVITYS 8.10.2019: Lukijapalautteen ansiosta taas yksi kyltti, tällä kertaa Vähä-Hämeenkadun ja Kerttulinkadun kulmasta. venäjänkielinen nimi ollut ylinnä.

.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kasarminkadun ja Piispankadun risteyksessä on ainakin eräs hieman poikkeavan näköinen kyltti. En tiedä, onko samaa aikakautta kuitenkaan. Google Mapsista kannattaa katsoa tuolta: https://www.google.fi/maps/@60.4576058,22.2804787,3a,24.9y,316.5h,91.42t/data=!3m6!1e1!3m4!1s9uw2MKTJVBSrKFyitEP_dQ!2e0!7i13312!8i6656

Kari Hintsala kirjoitti...

On se ainakin aika vanhan tyylinen. Ajan tuosta kesäkaudella päivittäin ohi, mutta enpä noloa kyllä ole kiinnittänyt huomiota. Pitääpa tarkistaa kun osuu taas noille kulmille.

#SWEDISHASHPIPE kirjoitti...

Vähä hämeenkatu

Kari Hintsala kirjoitti...

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...