maanantai 25. maaliskuuta 2019

Viikinkien aseista

Ospreyn Weapon-sarjan alkaessa ilmestyessä jokin vuosi sitten otaksuin että pakollisten amerikkalaistorrakoiden jälkeen alkaisi ilmestyä jotain mielenkiintoisempaa, ja niin on käynytkin. Tämän vuoden alussa ilmestyi esim. tämä Weapons of the Viking Warrior, kirjoittajana British Museumin kuraattori ja histelharrastaja Gareth Williams.

Kirjassa ei onneksi rajoituta vain miekkoihin vaan mukana on koko ase- ja varusterepertuaari: keihäs, kirves, väkipuukko, miekka, jousi ja nuoli sekä suojautumiseen käytetyt kypärä, kilpi ja rautapaita. Kuvituksena on arkeologisia löytöjä sekä kolme Johnny Shumaten taistelupiirrosta.

Mieleen jäivät lähinnä maininta siitä että kuuluisa kuvioteräs (pattern-welding) oli pelkkää koristelua vailla teknistä merkitystä, että pitkävartinen sotakirves kehitettiin ehkä ratsuväkeä eli hevosia vastaan, ja että tiiviissä kilpilinnamuodostelmassa taistellessa väkipuukkoa ehkä käytettiin pistoaseena roomalaisten gladiusten tapaan.

Vaan miekoistaanhan viikingit tietysti parhaiten tunnetaan, ja sattumoisin tänä vuonna tulee sata vuotta siitä kun norjalainen Jan Petersen julkaisi viikinkimiekkojen (kahvojen) typologian, validi luokittelu yhä edelleen. Lähdeluettelossa mainitaan Mikko Moilasen artikkeli englanninkielisessä aikakausijulkaisussa, ja Mikon kirja Viikinkimiekat Suomessa julkaistiin viime syksynä. Talvilomalla Helsingissä käydessämme oli julkaisun tiimoilta Kansallismuseossa käynnissä viikinkiviikko, ja aulassa esillä Suomen viikinkikauden miekkalöytöjä.



.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kuvioteräs, damaskointi, on itämereensuomalainen innovaatio, ja syntynyt alkujaan puukkojen tekemisestä. Sen funktio oli tehdä ala-arvoisesta raaka-aineesta huipputuote. Tekniikka kehitettiin rauta-ajan alussa, noin 500 e.Kr. alkaen ja levisi sitten muualle täältä käsin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...