torstai 28. maaliskuuta 2019
Ruotsinlaivojen nostalgiaa
Jani Volasen ja Tommi Korpelan käsikirjoittama Ylen M/S Romantic -sarja tuntuu uponneen moniin, ja itsellenikin se oli niin riemastuttava kokemus että tuli katsottua Areenalta vielä toiseenkin kertaan. Silja Serenadella kuvattu sarjahan on oikea inhimillisen nolouden kuvaelma, ja aikaansaa katsojassa katarttisen myötähäpeän tunteen.
Korpela kertoi haastattelussa tehneensä ensimmäisen Ruotsinlaivareissunsa 1982, ja noihin samoihin aikoíhin itsekin ensimmäisen kerran seilasin Turusta Tukholmaan, ihmettelemään kohmeloisena vanhankaupungin toreja ja kapeita katuja. Silloin, ja yhä edelleen, sykähdyttää saapuminen vanhaan isänmaahan ja vanhaan pääkaupunkiin, olimmehan ruotsalaisia vuosisatojen ajan.
Sen koommin onkin tullut tehtyä monen monta risteilyä. Ennen Viking Gracen tuloa liikenteeseen työpaikan kahvihuoneeseen tuli aina joulun aikoihin nippu Viking Linen alennuskuponkeja, joilla seilattiin tammi-helmikuussa TYKY-risteily (tai TYHY-nimellä ne nykyään taitavat olla). Erinäisiä laivaseminaareja on pidetty picnicristeilyinä (laivan vaihto paluusuuntaan Marianhaminassa). Ruotsiin työmatkalle tuskin muuten tulisi mentyäkään, ja tietysti monet lomamatkat Pohjoismaihin ovat alkaneet Vikingin tai Siljan terminaalista.
On myönnettävä että Helsinki-Tukholma-välillä on enemmän luksusta siinä mielessä että matka kestää kaksi yötä ja päivän, ja perillä on siis laiva käytössä koko satamassaoloajan. Jos Turusta matkaa Tukholmaan, on perillä noustava kyydistä jo aamuvarhain, ja kulutettava aikansa miten kuten ennen nähtävyyksien aukeamista. Viimeksi työmatkalla se vietettiinkin keskustan hotellin aamiaisella.
Mikä laivoilla sitten on parasta? Omat suosikkini ovat aina olleet buffet ja kylpyosasto. Muusta hauskanvietosta laivalla omalta osalta ei tässä sen enempää, mutta eräs trauma kyllä jäi: kun pallomeret laivoihin tulivat, olin niihin jo yli-ikäinen (olin sitä jo toki ensimmäisellä risteilylläni). Tosin vihdoin ja viimein sain tähänkin huviin tilaisuuden, taannoin kollegani karonkan jatkoilla Turun yliopiston Suomen historian oppiaineen kuuluisassa pallomeressä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti