maanantai 3. joulukuuta 2012

Turun rykmentin sotilaita vuonna 1765 (1)

Ruotsin sota-arkistossa säilytetään Jacob Gillbergin piirroksia Ruotsin armeijan rykmenteistä vuonna 1765. Turun läänin ruotujakoisesta jalkaväkirykmentistä on kolme piirrosta, niistä ensimmäinen soldat med hillebard, oikeastaan aliupseeri pertuskoineen:

Krigsarkivet Uniformsritningar Serie 1: Jacob Gillberg; svenska och finska uniformer.
Aliupseeripertuska (joskus myös nimellä ristikivääri eli korsgevär tunnettu) periytyi esinemuotona myöhäiskeskiajan salkoaseista. Turun museokeskuksen kokoelmissa on niitä muutamia, myös yksi kokonaisena säilynyt:

Aseeksi ei tästä vehkeestä enää juuri ollut, vaikka saattoi sillä tietysti kalauttaa vastustajaa kuten millä seipäällä hyvänsä.


Terän kiinnitys on varmistettu kahta puolta ns. kiskoilla. Ne suojasivat myös vartta esim. miekaniskuilta. Maalinjäämistä päätellen varsi on alkuperäinen. Salkoaseet ovat usein museossa uudelleen vartettuja.


 Mielenkiintoista kyllä, tämän pertuskan alakappale oli säilynyt.


Varren alapään kärki suojasi vartta kulumiselta, ja ainakin teoriassa varren katkettua tarjosi "varaterän" jolla puolustautua. Nämä kärjet tunnettiin jo antiikin aikana, ja esim. Kreikassa niillä oli leikkisä nimi "liskontappaja".

3 kommenttia:

Ametsapuro kirjoitti...

Saitte juuri kiertopalkinnon.
http://metsis.blogspot.fi/2012/12/kiertopalkinto.html
Kiitos mielenkiintoisesta blogista.

Kari Hintsala kirjoitti...

Kiitos! :-)

Nimetön kirjoitti...

Selvyyden vuoksi: täällä usein kommentoiva nimimerkki Metsis ei pidä tuota blogia metsis.blogspot.fi eli en ole Ametsapuro (eikä ole lahtelainen tanssinharrastajakaan, jos joku sattuu googlaamaan).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...