Taschen's World Architecture oli alunperin 40-osaiseksi tarkoitettu sarja, josta 1990-luvun jälkipuoliskolla ehti ilmestyä vain 12 osaa, lista ilmestyneistä täällä. Harmi kyllä, sillä nämä ovat ihan tasokkaita kahvipöytäkirjoja. Itselläni niistä on toistaiseksi Kreikkaa, Roomaa, varhaiskeskiaikaa ja islamin alkuaikoja käsittelevät niteet, ja nyt uusimpana muinaisen Egyptin arkkitehtuuria käsittelevä opus.
Tämäkään ei ole yhtään hullumpi yleisesitys. Mukana on ihan hyvää triviaa Egyptin taiteesta (miehet kuvattiin käsi nyrkissä, naiset käsi auki ja lapset sormi suussa) ja vaikka sekin huomio, miten reliefien henkilöhahmojen veistäminen upotuskuviona antoi niille kirkkaassa auringonvalossa selvän hahmon. Ennen kaikkea kirjassa on upeita kuvia mm. Edfun Horuksen temppelistä, jossa itsekin olen käynyt. Selväksi käy myös, että Egyptissä olisi vielä paljon näkemisen arvoista.
Mutta oikeastaan tarkoitus oli kertoa, miten halvalla tämmöisenkin opuksen voi saada. Hinta Britannian second-hand Amazonissa oli vain yhden pennyn, tosin siihen tuli päälle £ 4,02 postikuluja eli loppuhinnaksi £ 4,03, euroissa 5,13 €.
Kyseessä oli kirjaston poistokirja, ja kirjan alussa oleva lainauslista myös kertoi minkä kirjaston:
Kirja on kuulunut North East of Scotland Library Servicen kokoelmiin ja sijainnut Oldmeldrumin kylän sivukirjastossa.
Googlekartta löytää Oldmeldrumin Aberdeenshiren alueelta Skotlannista.
Oldmeldrumin kirjastotoimessa näyttää olleen viime vuosikymmenelle asti tapana leimata palautuspäivä kirjaan itseensä. Leimat antaisivat aihetta ilkkamalmbergmaiseen pohdiskeluun oldmeldrumilaisten lukutottumuksista. Heti ilmestymistä seuraavana vuonna (1998) kirja lainattiin viidesti peräkkäin, mutta sen jälkeen vasta vuosina 2000 ja 2002. Vuosina 2003 ja 2004 kirja pysyi hyllyssään, vuosina 2005, 2006 ja 2007 sitä lainattiin kerran. Sen jälkeen merkinät lakkaavat. Siirryttiinkö Oldmeldrumissa digitaaliseen lainausjärjestelmään vai menikö kirja jo tuolloin poistohyllyyn? Kuka lainasi Egyptin arkkitehtuuria käsittelevää opusta Koillis-Skotlannin kylässä. Joku Egyptissä käynyt vai sinne aikova? Lainattiinko se kouluaineen lähteeksi vai ihan vain huviksi?
Miten vain, mutta nyt se on päätynyt Turkuun. Kirjoilla on historiansa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti