maanantai 24. joulukuuta 2012

Katariina Jagellonica saapuu jouluksi TurkuunPäivälleen 450 vuotta sitten Suomen herttua Juhanan vastavihitty vaimo, Puolan kuninkaan sisar Katarzyna Jagiellonka - meille suomalaisille Katariina Jagellonica - saapui miehensä kotiin Vilnasta alkaneen pitkän ja seikkailukkaan matkan jälkeen. Lainaan hänen saapumisensa kuvailussa edesmennyttä C.J. Gardbergia, vanhemman Vaasa-ajan ja Turun linnan rakennushistorian asiantuntijaa:
Siitä on täytynyt tulla jouluaatto, jota turkulaiset eivät hevillä unohtaneet. Itäistä tietä myöten värikäs seurue tuli kaupunkiin osa vaunuissaan ajaen, osa ratsain. He ohittivat hirsipuun ja vanhan, jo toimintansa lopettaneen Pyhän Kerttulin kappelin paikassa, josta asutus alkoi. Sen jälkeen seurattiin kapeaa Karjakatua, joka johti mäkeä alas raatihuoneentorille asti. Nykyisestä kaupungista on löydetty Karjakadun jäänteitä Uudenmaankadun ja Vartiovuoren välisestä korttelista. Raatihuoneen nurkalta tultiin pitkälle ja kapealle torille, jonka yläpäässä oli raatihuone ja alapäässä joen yli johtava silta. Oletettavasti pormestarit ja raatimiehet olivat kokoontuneeet torille toivottamaan korkeat vieraat tervetulleiksi, mikäli he eivät olleet näitä vastassa jo kaupungin ulkopuolella.

Matka jatkui yli sillan, joka yhdisti kaupungin kaksi puolta ja joka samalla oli tärkeä lenkki pitkässä tiessä, joka kulki Viipurin linnasta Turun kautta Tukholmaan. Kun oli päästy sillan yli, käännyttiin kuitenkin länteen ja sen jälkeen kuljettiin juhlallisesti tietä, joka kolmen kilometrin päässä johti linnan eteen. Jo noin kilometriä ennen perilletuloa alkoi linnan oma alue suunnilleen sillä paikalla, jolla Auran panimo toimi 1960-luvulle asti. Aidassa olleesta portista ajettiin sisään ja aivan ensimmäiseksi sivuutettiin linnan hautausmaa puisine kappeleineen. Kun jatkettiin nykyisen Veistämöntorin oli, näkyivät oikealla puolella mäellä linnan tuulimyllyt ja suuret tallit, joihin mahtui ainakin satakunta hevosta. Silloin näkyi jo veden ympäröimä linna paikalla, jossa oli Aurajoen suu.

C.J. Gardberg: Turun linnan kolme Katariinaa (1986)
Kaponieeri toivottaa lukijoilleen hyvää joulua. Tästä loppiaiseen päivityksiä tulee vain harvakseltaan.

Kuva: Kirsi Haapamäki, Katariina Jagellonica saapuu Turun linnaan jouluaattona 1562

2 kommenttia:

Petrus Kurppa kirjoitti...

Hyvää joulua täältä vanhasta Hansakaupungista Tallinnasta Kaponieerille ! Katariinan jalanjäljillä joulua viettäen.

Anna Amnell kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisista kirjoituksista ja oikein hyvää joulua!
Juhanan ja Katariinan hovissa on tullut "oleskeltua" viime aikoina.
http://amnellinlucia.blogspot.fi/2012/12/kyynaran-mittainen-tytto-juhana.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...